New
Prognoza vremena
Pratite nas Facebook Twitter

ZAŠTO, KAKO?ZAŠTO PADA KIŠA?


Planet Zemlja je svojim većim dijelom prekrivena vodom. Od ukupne površine naše Planete, oko 2/3 je prekrivaju mora i oceani, a 1/3  kopno. Kad sunce zagrijava površinu Zemlje, isparava se voda. Zagrijani zrak i plinovita vodena para se dižu sa zemlje.

Pokušaj na prozoru ostaviti posudu s vodom. Vidjet ćeš, nakon nekoliko dana voda će potpuno nestati. Kamo je otišla?
U atmosferu (zrak koji se sastoji od mnogo plinova i spojeva, a obavija naš planet i štiti ga od loših stvari).

Kao i voda iz tvoje posude, tako isparava i voda iz velikih rijeka, jezera i mora. Nakon kiše, ulice, trgovi, planine i livade su vlažne i mokre od kišnih kapi, ali ubrzo se osuše, jer ta voda isparava i odlazi u atmosferu. Ondje se skuplja u velike oblake i, kao kad je čaša puna, ako doliješ previše onda se prelije. Dakle, ako se u atmosferi skupi previše vode, kad ta voda u oblacima postane preteška, pada na zemlju kao kapljice koje zovemo - kiša.

Zanimljivosti

- Kiša nema oblik suze kojim se često prikazuje na crtežima. Male kapi, manje od 2 mm u promjeru, oblika su kugle. Veće kapi poprimaju spljošteniji oblik, a još veće kapi, veće od 5 mm u promjeru, vrlo su rijetke, jer se ubrzo razdvajaju na manje.

- Kiša pri kojoj padne između 0 i 2 mm na sat, spada pod slabu kišu. Između 2 i 10 mm po satu, spada pod umjerenu kišu. Intenzitet padanja od 10 do 50 mm na sat, spada pod jaku kišu, a više od 50 mm na sat spada pod silovitu kišu.

- Zanimljiva pojava koju ponekad možemo vidjeti na nebu je virga, kiša koja pada iz oblaka, ali ne stiže do tla već isparava na putu prema dolje. Izgleda poput tanke zavjese koja visi iz oblaka.

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner