New
Prognoza vremena
Pratite nas Facebook Twitter

ZAŠTO, KAKO?ZAŠTO MAČKA PREDE?

maca

Mačka prede kad želi izraziti zadovoljstvo! Predenje kod mačke je zvuk koji se stvara treperenjem grkljana (organa dišnoga sustava koji je smješten u prednjem dijelu vrata).

Kad mačka udahne, zrak prolazi kroz njezinu glasnu komoru, u kojoj se nalazi grkljan. I kad zbog nečega mačka želi izraziti svoje zadovoljstvo, jednostavno pusti da joj grkljan treperi dok udiše i izdiše zrak. A kad više ne želi presti, zrak koji prolazi nema utjecaja na grkljan i - predenje prestaje!

Mačke mogu presti i kada ih nešto boli kako bi time same sebe malo utješile, a sve se to odnosi samo na onu mačku koju smatramo domaćom životinjom. Naša domaća mačka prede i mjauče. Međutim, postoje i mnogi drugi članovi obitelji mačaka.

Lav i tigar riču, a jaguar i leopard se oglašavaju kricima nalik na promukli kašalj ili lavež. Zbog različitog sastava nekih kostiju u ždrijelu, lav, tigar, jaguar i leopard ne mogu presti.


Više:

 

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner