Prognoza vremena
Pratite nas Facebook Twitter

PRIRODA I LJUDISVRAKE SE PREPOZNAJU U OGLEDALU


magpie470_470x300

Njemački znanstvenici su otkrili da svrake prepoznaju svoj odraz u ogledalu. Do sada se vjerovalo kako samo čimpanze, delfini i slonovi dijele ljudsku sposobnost prepoznavanja svog tijela u ogledalu. Nakon što je ta sposobnost uočena kod majmuna, vjerovalo se da je ona evolucijom došla i do ljudskog roda. No, čini se kako nije rezervirana smo za sisavce te da se razvila i kod nekih vrsta ptica. To je neobično jer je struktura mozga ptica znatno različita od iste kod sisavaca, a ovo otkriće kod svraka potvrđuje njihove mentalne vještine kao i to da su svjesne same sebe.

Sposobnost svraka da prepoznaju svoje tijelo u ogledalu testirana je oznakom na njihovom tijelu koja je bila vidljiva samo u ogledalu. Ptice bi počele grepsti dio tijela na kojem se nalazila oznaka. Upravo to je dokazalo da ptice u ogledalu vide sebe, a ne neku drugu životinju.

Stručnjaci su do sada smatrali da je za prepoznavanje sebe zaslužan dio mozga koji se naziva neocortex. Međutim, svrake nemaju taj dio mozga, što pokazuje da se mentalne vještine višeg stupnja mogu razviti i na drugi način. Zanimljivost je i da svrake u odnosu na druge ptice imaju uistinu velik mozak.

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner