New
Prognoza vremena
Pratite nas Facebook Twitter

PRIRODA I LJUDIDRVO SLADOLEDA!


ljenivac na stablu sladoleda

Možete li vjerovati da postoji drvo sladoleda? Raste u Središnjoj i Južnoj Americi, a naziv je dobilo po mahunama velikim i do 1 metar koje sadrže slatku, sočnu bijelu pulpu, teksture vate i okusa poput sladoleda od vanilije!

Nažalost, jedno od malobrojnih mjesta gdje ovo stablo raste je Atlantska prašuma, koja je na rubu izumiranja.

Atlantska prašuma, smještena na atlantskoj obali Brazila, intenzivno je krčena radi uzgajanja šećerne trske i kave, a kasnije i zbog razvoja gradova i ilegalne sječe. Danas je preostalo 12% šume, u kojoj živi preko 2000 vrsta kralježnjaka, od kojih mnoge vrste ne žive nigdje drugdje na svijetu (npr. simpatični troprsti ljenivci vrste Bradypus torquatus i jedni od najmanjih primata na svijetu, lavlji tamarini).

Zajedno sa 20.000 biljnih vrsta, tu raste i stablo sladolednih mahuna, Inga edulis. Osim što su joj plodovi ukusni slatkiši, ovo veliko drvo stvara i mnogo lišća koje sprječava eroziju tla.

Organizacija Nature Conservancy, u sklopu kampanje "Plant a Billion Trees" (Zasadimo milijardu stabala), planira obnoviti 2.5 milijuna jutara zemlje i do 2015. godine posaditi 1 bilijun stabala, među kojima je i drvo sladolednih mahuna.

Odlična vijest je da svatko od nas može pridonijeti obnovi ovog čudesnog, prirodnog carstva; za svaki poklonjeni dolar, organizacija će posaditi jedno stablo! Posjetite stranicu www.plantabillion.org i poklonite nekome ili sebi novo stablo koje predstavlja život!

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner