New
Prognoza vremena
Pratite nas Facebook Twitter

PRIRODA I LJUDIFESTIVAL DJEVOJČICA


Japanski dan djevojčica

Datum 3. ožujka, vrlo je važan u životu japanskih djevojčica. Toga dana slave svoj dan (Hina Matsuri), a zbog posebnih lutaka (hina lutke) koje se tada izlažu, praznik je poznat i pod nazivom Festival lutaka.

Na ovaj dan obitelji mole za zdravlje, sreću i mudrost svojih djevojčica. Sredinom veljače, uz prve cvjetove breskve, lutke se vade i postavljaju na postolje prekriveno crvenom tkaninom te izlažu na posebnom mjestu u kući. Već dan nakon festivala, lutke se pažljivo spremaju do sljedeće godine, jer postoji vjerovanje da se djevojčica, ukoliko lutke ostanu dugo izložene, neće lako udati.

Na ovaj praznični dan pije se shirozake, bezalkoholno piće bijele boje koje se dobiva fermentacijom riže. Jede se šareni kolačić od riže, hishimochi, složen od tri sloja, zelenog, bijelog i ružičastog. Boje predstavljaju prirodu u proljeće, kada zelena trava proviruje ispod pokrova bijelog snijega, a ružičasti cvat breskve šareni nebo.

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner