Prognoza vremena
Pratite nas Facebook Twitter

PRIRODA I LJUDIBEBE PLAČU S NAGLASKOM

 
crying_baby

Istraživanje provedeno s novorođenčadi u Europi, pokazalo je da djeca plaču s naglaskom već prvi tjedan nakon rođenja.

Nakon što su samo jedan tjedan provele s ljudima, bebe počinju plakati s naglaskom kakav su čule. Znanstevnici su snimili plač 60 beba i ustanovili da bebe plaču različitim "melodijama" koje su čuli od osoba koje o njima brinu.
U studiji časopisa Current Biology je objavljeno da snimka pokazuje kako francuske bebe svoj plač završavaju raspjevavanjem koje je tipično za Francuze, a njemačke bebe započinju plač intenzivno i završavaju ga naglo, poput naglašavanja koje Nijemci koriste prilikom izgovaranja rečenica.
Kathleen Wermke, koautorica studije, kaže: "Svaki je jezik obilježen vrlo specifičnim glazbenim elementima, ima poseban intonacijski sustav i ritam".
Stručnjacima za razvoj djece je najzanimljivije to što bebe ne samo da prepoznaju melodiju svog jezika, već imaju sposobnost korištenja onoga što su čuli dok su još bili u utrobi.
Dr. Ari Brown iz Teksasa napominje: 'Već dugo znamo da fetus čuje zvukove. Netom rođena djeca imaju sposobnost selektiranja zvukova. Mogu prepoznati glas svoje majke i ignorirati npr. lavež pasa jer su te zvukove čuli prije rođenja."

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner