New
Prognoza vremena

SAVJETI MAJKE SEDMERO DJECE


obitelj_s_puno_djece

Gospođa Colleen i njezin suprug imaju sedmero djece. Njihova djeca imaju od jedne do 15 godina. Savjeti koje je dala korisni su mnogim roditeljima.

1. Prihvatite činjenicu da ne možete učiniti sve

"Svi kreveti i doručak ne mogu biti napravljeni do osam sati. Neke stvari morate pustiti, inače biste poludjeli. Isto se odnosi i na hranu. Ne smijete paničariti npr. oko slatkiša kojeg će dijete potajice pojesti prije ručka."

2. Fizička aktivnost je obvezna

Sva se Colleenina djeca, kada stupe u određenu dob, trebaju baviti sportom.
"Sport ih uči da organiziraju svoje vrijeme i dobiju mnoge vještine. Uče se žrtvovati, disciplinirati, uče se nagrađivanju i funkcioniranju u timu. Sportom se odlično usmjerava silna dječja energija.", kaže ova majka.

3. Nemojte da starija djeca rade sav posao

"Troje moje najstarije djece vole pomoći kada nešto treba napraviti za mlađe, ali ne trebaju preuzimati roditeljske obveze."

4. Kupite kroksice

Lake su za obuti, udobne su i dugo traju.

5. Putujte s malo stvari

"Stalno viđam roditelje s jednim ili dvoje djece koji nose mnogo stvari sa sobom. Moje je pravilo da ne nosim ono što mi ne stane u torbu." Ono što se uvijek nalazi u Colleeninom automobilu, su voda u boci i ljeti - krema za zaštitu od sunca.

6. Kombinirajte zadatke

Colleen troje najmlađe djece kupa zajedno. U kadi se igraju i katkada za vrijeme kupanja smiju pojesti slatkiš. Zabavno im je i zbog toga se nikad ne bune prije kupanja, a Colleen na taj način štedi vrijeme i živce.

7. Uzmite vrijeme za sebe

"Trčim svaki dan i tada sa sobom ne vodim djecu. Trčanje je moje vrijeme.", odlučna je Colleen.

8. Budite dosljedni po pitanju vremena za spavanje

Najmlađe dijete, jednogodišnjak, ide spavati u 18.30, trogodišnjak i četverogodišnjak u 19 sati, a devetogodišnja djevojčica treba ići spavati u 20 sati. I tu nema iznimke. Nakon toga Colleen lakše može pomoći starijoj djeci s pisanjem zadaća.

9. Nema obroka nakon vremena za spavanje

"To je pravilo koje djeca trebaju usvojiti dok su još mali."

10. Zabranjeno je korištenje mobitela nakon vremena za spavanje

Starija djeca, koja imaju mobitele, moraju ih ugasiti prije nego odu na spavanje. U suprotnom bi, kaže Colleen, pisali poruke do tri ujutro.

11. Budite šašavi

Igrajte se, radite gluposti i zajedno se smijte! Radujte se i učinite obiteljske trenutke nezaboravnima!

Izvor: Yahoo Lifestile

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner