New
Prognoza vremena

ŠTO SU TO FABERGEOVA JAJA


fabergeova jaja

Fabergéova jaja je naziv za uskršnja jaja iz zbirke od ukupno oko 50 (52, računajući i dva nezavršena primjerka) jaja, koje je napravio ruski zlatar Peter Carl Fabergé za ruske careve u razdoblju od 1885. do 1917. godine. Jaja su napravljena od skupocjenih metala i ukrašavana zlatom, srebrom i draguljima.

Ruski car Aleksandar III. poklonio je prvo takvo jaje svojoj ženi Mariji Fjodorovnoj, za Uskrs 1885. godine. Njoj se poklon toliko svidio, da je car nastavio s poklanjanjem skupocjenih jaja za svaki sljedeći blagdan. Tu tradiciju je nastavio i njegov nasljednik Nikola II.

Ruska zlatarska kuća Fabergé izradila je niz velikih uskršnjih jaja za ruske careve Aleksandra III., Nikolu II., za obitelj Kelch te za još nekoliko naručitelja. Prvo Fabergéovo jaje sačuvano je do danas, a Fabergéova jaja se smatraju remek-djelom zlatarske umjetnosti.

Svako Fabergéovo jaje ima svoje ime: labud, paun, ružin pupoljak, carević... Na primjer, 1891. godine, Fabergé je predstavio jaje Azova, izrađeno od zelenog smaragda sa šarama izvezenim od zlata i dijamanata. Unutra je bila sićušna replika broda Pamiat Azova (ruskog borbenog broda).

Fabergovo jaje Azov

Fabérgeova jaja čuvaju se u muzejima i zbirkama kolekcionara. Najveća kolekcija bila je kolekcija Malcolma Forbesa, koji je jaja želio vratiti u Rusiju. Dio tih jaja otkupio je ruski bogataš Viktor Vekselberg, koji je 2007. godine i u Dubrovniku imao izložbu s 9 Fabergéovih jaja, a dio zbirke se čuva u moskovskom muzeju u Kremlju. Smatra se da iz Fabergéove kolekcije nedostaje 7 jaja, od kojih se svako procjenjuje na oko 30 milijuna dolara!

Zanimljivost iz 2014. godine:

Jedan američki trgovac otpadom, prije deset godina kupio je jajoliki zlaćani predmet od jednog trgovca antikvitetima za 13 tisuća dolara. Iako je smatrao da ga je puno platio, nadao se profitu kad ga rastavi i proda u dijelove.

Jaje je bilo u njegovoj kući sve dok nedavno nije odlučio saznati što znači natpis "Vacheron Constantin", koji se nalazi na satu unutar jajeta. Obratio se stručnjacima londonske draguljarnice i uskoro doznao da ima Fabergeovo carsko uskrsno jaje!

To je jaje izradio Carl Fabérge za cara Aleksandra III. koji ga je poklonio carici Mariji Fjodorovnoj 1887. Posljednji je put viđeno u javnosti na izložbi 1902. godine i od tada se nije znalo gdje je. Do tog otkrića, osam se jaja smatralo nestalim.

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner