New
Prognoza vremena

U ZAGREBU POSTOJI SUNČEV SUSTAV


Suncev sustav u Zagrebu

Jeste li znali da Grad Zagreb ima pravi model Sunčevog sustava?

Model Sunčevog sustava u punom mjerilu napravio je umjetnik Davor Preis 2004. godine, inspiriran Prizemljenim Suncem Ivana Kožarića u Bogovićevoj ulici. Ishodište prilikom postavljanja skulptura bilo mu je baš "Prizemljeno Sunce", središte zagrebačkog Sunčeva sustava, a cjelokupna instalacija je dobila naziv "Nine views".

Davor Preis uzeo je enciklopediju, ravnalo, šestar i plan grada te izračunao na kojim mjestima u odnosu na Sunce treba postaviti planete. Tako je Zagrepčanima i posjetiteljima grada omogućio originalno putovanje kroz dio svemira.

Svaka metalna kugla je napravljena u istom mjerilu kao i Kožarićevo Sunce, a i njihov položaj je napravljen u istom mjerilu kao i u dijelu svemira gdje se nalazi Sunčev sustav. Naravno, velike udaljenosti među planetima rezultirale su i većim udaljenostima među metalnim kuglama koje su postavljene u raznim dijelovima grada. Sjajne, manje ili veće metalne kugle, postavljene su na pločicama, na kojima piše naziv i veličina planete. Položaj i veličina kugli odražavaju stvarne međusobne udaljenosti i veličine planeta.

Ako se odlučite na potragu, koja nije baš jednostavna, jer skulpture su zaista male zato što su izrađene u mjerilu pa ih je teško zamijetiti, a i u pravilnom su mjerilu udaljene od "Sunca" u Bogovićevoj, poslužite se ovim vodičem:

Vodič za pronalazak planeta

MERKUR - Margaretska ulica 3 - polazište je Trg bana Jelačića. Krenite prema Frankopanskoj pa skrenite u prvu ulicu lijevo. Na lijevom zidu se nalazi prva mala kuglica.

VENERA - Trg Bana J. Jelačića 3 - nalazi se na Trgu bana Jelačića, na prvom stupu kad se skreće prema Tkalčićevoj ulici.

ZEMLJA - Varšavska ulica 9 - kod kina Europa, na zadnjem granitnom stupu.

MARS - Tkalčićeva ulica 21 - na početku Tkalčićeve ulice, na lijevoj strani, na galeriji Krvavi most.

JUPITER - Voćarska ulica, kod broja 71 - potrebno je doći do Kvaternikovog trga i ući u Domjanićevu ulicu. Stotinjak metara dalje, nalazi se kružni tok. Skrenite lijevo u Voćarsku ulicu pa uzbrdo do Voćarskog naselja. Na ogradi prekrivenoj bršljanom, koja je u nastavku Voćarske ulice, je veliki Jupiter.

SATURN - Račićeva ulica 1 - tramvajem možete doći do stanice Mašićeva (može se krenuti s Kvaternikovog trga), te ući u Mašićevu ulicu. Na kraju je mali kružni tok, a iza njega se vidi mali trokutasti parkić, to je Bukovićev trg i u tom parku, na betonskoj ogradi, nalazi se Saturn.

URAN - Siget 9 - dođite do Zagrebačkog velesajma, na južni ulaz. Preko puta velesajma su 6 nebodera poredanih u 2 reda. Gledajući nebodere, krenite desno. Uz same nebodere je mala uličica Siget. Krenite uličicom dok ne dođete do garaže nakon koje je parkiralište. Sve je to blizu nebodera koji se nalazi na desnoj strani.

NEPTUN - Kozari put - Neptun se nalazi u naselju Kozari. Da bi došli do tamo, najprije tramvajem broj 2 ili 3 trebate doći do stanice Elke. Nakon što siđete, vidjet ćete preko ceste jednu ulicu koja ide okomito s obzirom na cestu po kojoj ste došli. Krenite tom ulicom, i nakon što prođete crkvu, trebate skrenuti desno. Tom ulicom nastavite još 10-ak minuta.

PLUTON - Aleja Bologne, Podvožnjak - doći do okretišta Črnomerec (ili vlakom do Gajnica). Na Črnomercu dalje autobusom (120, 122, 123, 131, 172, 176, 177). Sići na stanici "Dubravica" i onda još nastaviti nogostupom tristotinjak metara. Nakon nizbrdice dolazi se do podvožnjaka, a na prvom stupu je Pluton (iako ga više ne smatraju planetom, još uvijek je dio instalacije).

Zanimljivost: Autor nikada nije otkrio lokacije na koje je postavio planete!

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner