Prognoza vremena

PTICE


Smatra se da na svijetu postoji gotovo 10 000 manje ili više poznatih vrsta ptica. Ptice su evoluirale od dvonožnih dinosaura Teropoda, a najprimitivnija i najstarija ljudima poznata ptica se pojavila prije 150 milijuna godina. Bila je sličnog oblika i veličine kao svraka.

Kljunorožac s kacigom (Rhinoplax vigil)

helmeted_hornbill

Ova nevjerojatna ptica je pronađena na Malajskom poluotoku, u Borneu i na Sumatri. Spada u velike kljunorošce (naraste do 120 cm), a za razliku od drugih srodnika ima čvrstu "kacigu" koja može težiti do 10% sveukupne težine. Autohtono stanovništvo ovu pticu smatra čuvarom rijeka između života i smrti.

Papuanska žablja usta (Podargus papuensis)

Podargus-papuensis

Ova vrsta ptice se nalazi u Australiji, Indoneziji i Papui Novoj Gvineji. Njezino prirodno stanište su suptropske ili tropske vlažne nizinske šume. To je noćna životinja koja se hrani insektima, ali i gušterima, žabama i malim glodavcima. Slab je letač i dugačka je oko 50 cm. Nakon zalaska sunca se može čuti njezin zvižduk nalik smijehu.

Kalifornijski kondor
(Gymnogyps californianus)

kondor

Ovaj stanovnik Grand Canyona i zapadne kalifornijske obale, ima životni vijek od 50 godina, što ga čini jednom od ptica koje najduže žive. No, zbog krivolova, trovanja olovom i gubitka staništa, kondori su također i među najrjeđim vrstama ptica.

Kakapo (Strigops habroptila)

kakapo-04

Kakapo je vrsta papagaja iz Novog Zelanda. Jedinstven je na više načina: jedini je papagaj na svijetu koji ne može letjeti, najteži je među papagajima (2-4 kg), noćni je papagaj i biljojed. Jedna je od ptica koje najduže žive (do 120 godina). Kakapoi su kritično ugroženi: do travnja 2009., evidentirano je samo 125 jedinki.

Shoebill - Kitoglavi (Balaeniceps rex)

Shoebill-Whalehead

Ptica Shoebill je vrlo velika srodnica rode, s rasponom krila do 260 cm. Živi u tropskoj istočnoj Africi, u velikim močvarama od Sudana do Zambije. Klasificirana je u 19. stoljeću kad je donešena i u Europu, iako je bila poznata još drevnim Egipćanima i Arapima.

Hoopoe - Pupavac (Upupa epops)

hoopoe

Hoopoe je šarena ptica srednje veličine (do 32 cm), koju se može naći diljem Afrike i Euroazije. Poznata je po svojoj osebujnoj kruni od perja i valovitom letu zbog kojega izgleda kao divovski leptir. Glasa se specifičnim zvukom; "oop-oop-oop", radi kojega je i dobila ime.

Bradati Barbet (Lybius dubius)

Bearded_Barbet_Head

Bradati Barbet je vrsta drvnog Barbeta koji nastanjuje tropsku zapadnu Afriku. Naziv su dobili po čekinjama koje im rastu uokolo kljuna. Zadržavaju se oko stabala i vrtova i hrane se voćem.

Blistavi Quetzal (Pharomachrus mocinno)

Resplendent_Quetzal

Ova prekrasna ptica je pronađena u Južnom Meksiku i zapadnoj Panami. Quetzal igra važnu ulogu u srednjoameričkoj mitologiji i nacionalna je ptica Gvatemale. Njezina slika se nalazi na Gvatemalskoj zastavi i grbu, a po njoj je nazvana i lokalna valuta.

Crno-bijeli kljunorožac (Ceratogymna atrata)

Black-and-white-casqued_Hornbill_-_Bronx_Zoo

Ova vrsta kljunorošca je pronađena u šumovitoj Africi. Živi u paru, a naraste do 70 cm. Hrani se voćem, sjemenkama i kukcima. Crno-bijeli kljunorožac je ugrožen zbog uništavanja prirodnog staništa.

Srp (Eutoxeres aquila)

White-Tipped-Sicklebill

Ovaj "Kapetan Kuka" živi u Kostarici, Panami, Kolumbiji, Ekvadoru, Venecueli i Peruu. Prirodno stanište ove ptice je suptropska ili tropska vegetacija nizinske ili gorske šume. Srpasti kljun joj pomaže doći do nektara omiljenog cvijeta.

Ptica Kiwi (Apteryx)

kiwi-large1

Kiwi je ptica koja živi na Novom Zelandu i njihov je nacionalni simbol. Veličine je domaće kokoši, ne leti, a zanimljivost je da su jaja ove ptice najveća u odnosu na veličinu tijela. Žive u parovima, a mužjaci sjede na jajima. Zbog fizičkih značajki, staništa i navika, ova je ptica bliža rodu sisavaca. Žive u vlažnim šumama, u jazbinama koje iskopaju jakim nogama i noću traže hranu. Većina Kiwija su mesožderi.

Kolibri (Trochilidae)

kolbri

Kolibri su uglavnom vrlo malene ptice. Najmanji kolibri koji je u isto vrijeme i najmanja ptičja vrsta uopće, Mellisuga helenae, dugačak je, zajedno s kljunom i repnim perjem, samo 6 cm. Posebno obilježje kolibrića je kljun. Nekim vrstama kljun je savinut prema dolje, nekim prema gore, a zajedničko im je to, da je svaki prilagođen sasvim određenom tipu cvijeta, čime se izbjegava konkurencija među vrstama. Nektar skupljaju i dugačkim jezikom kojeg mogu ispružiti daleko iz kljuna. Kolibri u prirodi žive isključivo u Americi, od juga Aljaske do Ognjene zemlje.

Hoatzin (Opisthocomus hoazin)

hoatzin

Hoatzin je vrsta tropske ptice koja se može naći oko močvara i šumskih rijeka Južne Amerike. To je jedina sačuvana vrsta porodice Opisthocomus. Hoatzin je veličine fazana, biljojed je i jedina ptica koja ima probavni sustav kao krava. Vrlo je bučan. Mladunci imaju dvije velike kandže na svakom krilu, zbog čega znanstvenici ove ptice povezuju s fosilnim vrstama iz doba dinosaura.

Plavokruni Motmot (Momotus momota)

400px-Blue-crowned_Motmot_back_2

Plavokruni Motmot živi u gustim šumama Meksika, Amerike, Trinidada i Tobaga. Specifični su po kratkom srednjem prstu, gotovo potpuno spojenom s unutarnjom stranom pete i po prelijepom repu nalik na klatno sata. Gnjiezda kopaju u obliku tunela, a o mladima brinu i ženke i mužjaci.

Rajska ptica (Paradisaeidae)

bird_of_paradise--orange

Većina Rajskih ptica živi u gustim, tropskim prašumama otoka Nove Gvineje, a može ih se naći i na Moločkim otocima te u Istočnoj Australiji. Najpoznatije su po raskošnom perju mužjaka. Tijelo im ima oblik tijela vrane i zapravo spadaju u njihove srodnike. Nisu velike (od 15 do 44 cm), a hrane se voćem i kukcima.

Bradati sup (Gypaetus barbatus)

Bearded-Vulture

Bradati sup je ptica grabljivica, strvinar koji živi u visokim planinama na jugu Europe, Sjeverne Afrike, Južne Afrike, Indijskog potkontinenta i Tibeta. Za razliku od većine supova, nemaju ćelavu glavu već baš suprotno od toga. To je vrlo velika ptica, s rasponom krila do 3 m.

Ružičasta žličarka (Platalea ajaja)

roseate_sponbill

Ružičasta žličarka je vrlo društvena barska ptica koja živi u Južnoj Americi, uglavnom istočno od Anda i na obalnim područjima Kariba, Srednje Amerike i Meksika. Provodi dosta vremena u plitkoj vodi tražeći hranu. Traži je pomoću kljuna kojeg pomiče lijevo-desno. Ružičasta žličarka je zakonom zaštićena vrsta.

Karipski plamenac (Phoenicopterus ruber)

Caribbean_flamingo

Karipski plamenac živi u području bočate vode (slana voda nižeg saliniteta od morske, koja nastaje miješanjem mora s tekućom vodom ili kišnicom). To je jedini plamenac koji nastanjuje Sjevernu Ameriku. Jako je društvena ptica, živi u velikim jatima i uglavnom se hrani rakovima, ali i kukcima, vodenim biljkama i algama.

Oslikana strnadica (Passerina ciris)

painted-bunting

Oslikana strnadica je vrsta ptica iz porodice Kardinal, porijeklom iz Sjeverne Amerike. Često je se opisuje kao najljepšu pticu Sjeverne Amerike. Nije ju lako uočiti jer se skriva među lišćem čak i kad pjeva. Narastu do 20-tak cm.

Pelikan (Pelecanidae)

cudni_pelikan

Pelikani ili nesiti žive na svim kontinentima osim Antarktika. To su velike ptice sa velikim kljunovima s vrećom. Najveći živući pelikan ima raspon krila od 3,5 m. Uglavnom se hrane ribom koju love poniranjem u vodu i širenjem vreće, pa prije gutanja ribe prvo moraju izbaciti vodu. To traje do jedne minute pa im često druge ptice ukradu plijen.

Papiga Whipper

whipper_the_budgie

Papiga Whipper je nastala mutacijom što i nije tako neobično kod papagajskih vrsta. Umjesto uobičajenog ravnog i glatkog perja papigica Whipper ima dugačko, mekano i kovrčavo perje. Zbog svojeg neobičnog izgleda, Whipper je postao zvijezda u svojem rodnom gradu Winton, na Novom Zelandu.

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner