Prognoza vremena

NAJVEĆE ŽIVOTINJE


VODENE ŽIVOTINJE

Plavi kit (
Balaenoptera musculus)

Blue-whales

Plavi kitovi su najveća stvorenja na našem planetu. Najveća pronađena ženka bila je dužine 27,5 m i 170 t teška, a dužina najvećeg mužjaka je iznosila 33,5 m. Mogu težiti do 200 t.

Divovska lignja (Mesonychoteuthis hamiltoni)

Colossal-Squid

Divovska lignja naraste do 14 metara i može težiti i do 800 kilograma. Ova je lignja uhvaćena na Novom Zelandu. Teška je 450 kilograma i dugačka 12 metara.

Divovska sunčana riba (Mola mola)

sunfish

Ova najteža koštunjava riba na svijetu. Živi u oceanima, dugačka je oko 3 m i teška oko 2 tone.

Japanski paukoliki rak (Macrocheira kaempferi)

crabJapan

Ovo stvorenje iz dubina je najveći člankonožac na Zemlji. Može doseći raspon nogu do 4 m. Živi u Tihom oceanu oko Japana, na oko 300 do 400 metara dubine. Ima 8 nogu i 2 ruke kojima se hrani uginulim životinjama i školjkašima. Vjeruje se da im je životni vijek do 100 godina.

Meduza Lavlja griva (Cyanea capillata)

Jellyfish-Swarms-02

Meduza Lavlja griva je najveća poznata vrsta meduze. Žive u hladnim vodama Arktika, Atlantika i Tihog oceana. Najveći pronađeni primjerak ove otrovne nemani, bio je dugačak 37 m, s promjerom tijela 2,30 m.

KOPNENE ŽIVOTINJE

Afrički slon (Loxodonta)

african-elephant_435_600x450

Teški do deset tona, visine do četiri metara, mužjaci afričkog slona najveće su životinje koje žive na kopnu.

Žirafa (Giraffa camelopardalis)

giraffe-desktop-wallpaper

Žirafa je najviša živuća životinja na Zemlji. Živi u afričkim savanama i zaštićena je vrsta. Mužjaci dosegnu visinu do 5,50 m i težinu do 900 kg.

Ligar (Panthera leo & Panthera tigris)

liger1

Ligar je križanac tigrice i lava i najveća je mačka na svijetu. Križanje dviju zvijeri događa se samo u zoološkim vrtovima, ne samo zato što su vrste s različitih kontinenata, nego i zato što su prirodni neprijatelji. Ligar ima malu grivu, a tijelo mu je prekriveno manje izrazitim tigrovim prugama. Od tigona se razlikuje po tome što je tigon križanac tigra i lavice. Liger obično teži oko 320 kg, ali može doseći težinu i od 450 kg (duplo više od lava).

Polarni medvjed (Ursus maritimus)

polarni_medo

Polarni medvjed je najveći medvjed i treća najveća kopnena zvijer na svijetu. Dugačak je do 3 metra i težak do 1 tone.

Mrežasti piton (Python reticulatus)

mrezastipiton_zmija_wikimedia_mariluna625

Mrežasti piton je  vrsta pitona koja obitava u jugoistočnoj Aziji. Odrasli primjerci obično narastu do 9 metara, iako se vjeruje da postoje primjerci od preko 10 metara. To je najduža zmija i najduži živući reptil.

PTICE

Afrički noj (Struthio camelus)

africki_noj

Afrički noj je najveća živuća ptica na Zemlji. Danas obitava još samo u Africi južno od Sahare. Mužjaci noja su visoki do 275 cm i teški do 150 kg, a ženke su nešto manje. Krila noja su vrlo velika, no kao i kod svih nojeva nisu prilagođena za letenje. Težina noja je daleko iznad one koja bi mu još dozvolila da se podigne u zrak. Umjesto toga, krila noju služe za udvaranje, davanje sjene i održavanje ravnoteže pri trčanju.

Marabou roda (Leptoptilus crumeniferus)

marabu_roda

Marabou roda je velika barska ptica koja obitava na afričkim travnjacima u blizini vode. Ima najveći raspon krila od svih ptica na Zemlji, preko 3,70 m. Ovo su vrlo proždrljive ptice koje prekapaju i po ljudskom smeću, pa su tako u njihovim želucima pronađene i cipele i komadi metala.

Albatros lutalica (Diomedea exulans)

albatros

Albatrosi su najčešće ptice subpolarnih voda Antarktika, iako ih se može sresti u umjerenim, pa i u tropskim morima. Najveći među njima je Albatros lutalica, koji može imati raspon krila i do 3,60 m.

Andski kondor (Vultur gryphus)

andski_kondor

Andski kondor je vrsta južnoameričkog kondora, jedinog pripadnika roda Vultur, koji ima raspon krila do 3,2 m. To je veliki crni strvinar s okovratnikom od bijelog perja i bijelim perjem na krilima. Nacionalni je simbol Perua, Argentine, Bolivije, Čilea, Kolumbije i Ekvadora.

Kori droplja (Ardeotis kori)

kori

Kori droplja je velika ptica porijeklom iz Afrike. Jedna je od najtežih ptica sposobnih za let. Mužjaci su visoki do 150 cm, teški do 20 kg i s rasponom krila do 275 cm. Obzirom na svoju težinu, izbjegavaju letenje, a hrane se kukcima.

DOMAĆE ŽIVOTINJE

Chilli - najveći bik na svijetu

najveca_krava

Bik Chilli je visok gotovo 2 m i teži od 1 tone. Živi u utočištu za životinje Ferne Animal u Chardu, u Velikoj Britaniji.

Tina - najveća kobila na svijetu

tina-tallest-horse-400

Kobila Tina iz američkog Tennesseeja, visoka je 205,7 centimetara i teška 272 kilograma. Stara je tek tri godine i još će rasti pa se pretpostavlja da bi mogla doseći visinu do 213 cm.

Veliki Norm - druga najveća svinja na svijetu

svinja_norma

Norm je bio jedna od najvećih svinja na svijetu, dugačka 213.36 cm i teška 725,75 kg. Nažalost, Norm je 2008. uginuo od srčanog udara. Rekorderka je ipak svinja koja je živjela u provinciji Liaoning, u Kini, koja je težila 900 kg i bila dugačka 223 cm.

Veliki George - najviši pas na svijetu

worlds_biggest_dog_2012

Četverogodišnji Veliki George službeno je proglašen za najvišeg psa na svijetu ikada i ušao je u Guinnessovu knjigu rekorda. Kad stane na stražnje šape, dugačak je nevjerojatnih 2,25 m, a težak je 111 kilograma. Njegov vlasnik, David Nesser iz Tucsona u Arizoni kaže kako Veliki George pojede preko 50 kilograma hrane svaki mjesec.

Amy - najveći zec na svijetu

biggest-bunny7

Amy, trogodišnja je zečica iz Worcestera u Engleskoj, teška je gotovo 20 kilograma, a dugačka više od 120 cm. Zbog svojeg apetita, Amy je u težini premašila dosadašnjeg rekordera Roberta koji potječe od istog uzgajivača. Kako su se Robert i Amy u međuvremenu "zaljubili", očekuje se da će njihovi potomci biti i veći od roditelja.

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner