New
Prognoza vremena

PRVI DANI U PRVOM RAZREDU

Što je važno znati pri polasku u 1.razred?

Prvi dani u prvom razredu 2017

1. Od prvog dana važno je da se polazak u školu veže uz radosne trenutke u obitelji. Bez žurbe i panike roditelji će na vrijeme probuditi svoje dijete za polazak u školu. Krenite od kuće na vrijeme. Dođite u školu dovoljno rano (prije početka nastave 10-15 minuta), kako bi imali dovoljno vremena da se pozdravite s djetetom i da se ono može pridružiti drugoj djeci u igri. Kad se dijete navikne na školu, dovoljno je da ga samo kratko pozdravite i ostavite u društvu vršnjaka kako bi što prije samostalno odlazilo u školu.

2. Obratite pažnju da dijete ujutro doručkuje. Ukoliko ne prima užinu u školi, spakirajte djetetu hranu za školu kako ne bi gubilo vrijeme na velikom odmoru za odlazak u dućan.

3. Torbu, knjige i školski pribor pripremite zajedno s djetetom večer prije. Raspored sati stavite na vidno mjesto u sobi. Naučite dijete da se što prije osamostali u spremanju školske torbe prema rasporedu sati za slijedeći dan, kao i da pripremi čistu odjeću kako se ne bi gubilo vrijeme ujutro prije škole. Provjerite vremensku prognozu kako bi znali treba li djetetu kišobran ili kabanica. Odjeća se treba lako oblačiti i svlačiti, naročito kad dijete u raporedu sati ima tjelesno-zdravstvenu kulturu. Ako dijete još ne zna zavezati vezice na cipelama i tenisicama, kupite mu obuću na "čičak".

spremanje__torbe1

4. Prvih nekoliko tjedana je dobro da roditelji vode dijete u školu i dolaze po njega, te ga postupno pripremajte za samostalan odlazak u školu.

5. Povežite se s drugim roditeljima koji stanuju u Vašoj blizini kako bi Vaše dijete kasnije moglo u grupi s drugom djecom dolaziti i odlaziti u školu. Povezivanje s drugim roditeljima je važno i da bi dijete moglo prepisati gradivo od prijatelja kad je izostalo iz škole ili kad zaboravi što ima za zadaću.

6. Djetetu je potrebno osigurati dovoljno sna (najmanje 8-10 sati). Od početka uspostavite navike odlaska na spavanje u određeno vrijeme.

7. Označite sve stvari svoga djeteta (torbu, tenisice, dres za tjelesni) inicijalima ili nekim znakom kako bi se stvari, u slučaju gubitka lakše identificirale i pronašle. Djeca često zamjenjuju školski pribor i knjige pa ih naučite da paze na svoje stvari. Preporuka je da se vrijedne stvari ne nose u školu (npr. zlatnina), jer škola nije odgovorna za njihov gubitak.

8. Dijete treba znati gdje se nalazite i gdje Vas može dobiti na telefon u slučaju potrebe. Mobitele djeca često gube ili su opterećena time da ih ne izgube ili razbiju. Ukoliko se Vaše dijete koristi mobitelom, objasnite djetetu kako se pali i gasi jer za vrijeme nastave mobitel mora biti isključen kako ne bi ometao nastavu.

majka_dolazi_po_dijete

9. Odlazak kući poslije škole - provjerite kad nastava završava (saznajte rapored zvonjenja) i u prvo vrijeme dočekujte svoje dijete pred školom. Ostavite si za to dovoljno vremena, dočekajte dijete s osmijehom. Nemojte kasniti jer se dijete lako uplaši ako niste tamo gdje ste se dogovorili da ćete ga čekati.

10. Naučite Vaše dijete da Vam pokaže poruke iz škole ili da pokaže Vašu poruku učiteljici. U prvo vrijeme je dobro da sami provjerite ima li poruka u blokiću za poruke.

11. Odaberite vrijeme i mjesto za pisanje domaćih zadaća i držite se tog raporeda. Naučite dijete da se najprije rješavaju školske obveze, a onda je na redu igra. Pomozite djetetu ako zatraži pomoć, ali nemojte raditi umjesto njega.

12. Za sva pitanja ili nedoumice obratite se najprije učiteljici Vašeg djeteta, koja Vam treba pomoći i saslušati Vas.

Više o pripremama za prvi razred osnovne škole:
 
 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner