New
Prognoza vremena

IGRA GRANIČARA


dvije vatreGraničar (eng. dodgeball, od dodge "izbjeći, izmaknuti se" + ball "lopta") je ime tradicionalne igre koja se uči na satovima tjelesne i zdravstvene kulture diljem svijeta, obično u osnovnoj školi, ali i u srednjim školama, na sveučilištima, te kao profesionalni sport. Popularan je i neslužbeni graničar, kojeg često igraju djeca na igralištu ili u dvorani. Postoji puno varijacija igre, ali svaka uključuje izbjegavanje lopte s kojom igrači jednog tima gađaju igrače drugog tima. 

Napomena: iako je slična igri Između dvije vatre, ne radi se o istoj igri.

Kako se igra Graničara

* Poželjno je da teren ima pravokutan izgled, dimenzija 18 metara x 9 metara. Ekipa može prijaviti najviše 9 igrača, a najmanje 8 igrača.

U igri sudjeluje 8 igrača (7+1). Sedam igrača u polju i 1 graničar. Ekipa može imati maksimalno 1 zamjenu. Zamjenski igrač može ulaziti u igru tijekom seta. Igra Graničara se igra s mekanom loptom.

Po sedam igrača nalazi se u svojoj polovici terena, a graničar se nalazi na suprotnoj slobodnoj zoni iza osnovne linije, tako da se suparnička ekipa nalazi između njega i njegove ekipe. Graničar se smije mijenjati samo između setova.

Cilj igre je da svaka ekipa rukom bačenom loptom pogađa igrače protivničke ekipe u njihovom polju, a da izbjegnu iste namjere protivničke ekipe. Pogodak mora biti vidljiv.

Igra počinje tako da graničar počinje igru prebacivanjem lopte preko protivničkog polja. Nakon uspješna dva početna prebacivanja, ekipa koja je u posjedu lopte može odmah gađati protivničke igrače. Nakon dva uspješna prebacivanja bilo koje ekipe igra počinje. Ukoliko je prebacivanje bilo neuspješno pravo prebacivanja dobiva protivnička ekipa. Neuspjelo dodavanje se smatra kada lopta dođe u posjed protivničkoj momčadi.

Kada je igrač pogođen, ekipa je osvojila bod. Ekipa dobiva poen kada pogodi protivničkog igrača, a potom lopta dodirne tlo. Ukoliko netko od igrača bilo koje ekipe uhvati loptu - igrač nije pogođen (igrač je spašen).

Ukoliko lopta, u jednom letu pogodi više igrača i padne na tlo, ekipa osvaja onoliko bodova koliko je igrača bilo pogođeno i svi pogođeni igrači napuštaju polje za igru.

Ekipa koja prva osvoji 15 bodova, pobjednik je prvog ili drugog seta. Ekipa koja osvoji dva seta, pobjednik je utakmice. Ukoliko obje ekipe osvoje po jedan set, igra se treći set na ispadanje. Ekipa koja pobjedi u trećem setu, pobjednik je utakmice.

Treći ili odlučujući set, igra se izbacivanjem iz igre igrača protivničke ekipe jednokratnim pogocima. Izbačen igrač ide na svoju bočnu stranu slobodne zone (može i na lijevu i na desnu), samo ne smije stati na osnovnu liniju pored graničara, tako da se protivničko polje nalazi "između četiri vatre". Kada svih sedam igrača bude izbačeno iz polja, u polje ulazi graničar koji također ima "jedan život" dok na njegovo mjesto dolazi jedan od članova njegove ekipe.

Bilo koji igrač može zamijeniti graničara na osnovnoj liniji kad graničar ulazi u igru. To ne mora biti zadnji pogođeni igrač iz polja.

Za svaki od tri prekršaja koji obuhvaćaju: prestupanja, izlaske iz terena ili dodire sa protivničkim igračem, dosuđuje se gubitak lopte.

a) Igrač se smatra da je prestupio kada cijelim svojim stopalom dotakne tlo van svog polja za igru. Linije terena za igru su sastavni dio terena i ne smatra se da je igrač počinio prijestup ako ugazi na njih. Ovo pravilo vrijedi i za graničara.

b) Ukoliko se igrač nalazi u svom polju i uhvati loptu koja je u zraku van polja, igra se nastavlja.

c) Ako igrač izađe iz svog polja da bi izbjegao pogodak, dodjeljuje se bod protivničkoj ekipi (u slučaju da se to dogodi u trećem setu, taj igrača se smatra izbačenim i napušta polje).

d) Ako igrač prilikom gađanja protivničkog igrača izvodi skok-šut i "u letu" doskoči u protivničko polje, to se smatra prijestupom i lopta se dodjeljuje protivničkoj ekipi.

Sve akcije igrača koje uključuju izmicanje i pomaganja pri izmicanju (povlačenje suigrača za dres) u vlastitom polju, su dozvoljena.

Igrač koji dođe u posjed lopte mora s loptom izvršiti napadačku akciju i ne smije je dodavati suigraču unutar svog polja da istu izvrši. U slučaju povrede ovog pravila lopta se dodjeljuje protivničkoj ekipi.

Nakon postignutog boda, igru nastavlja igrač koji je pogođen ako je lopta ostala u polju za igru. Ako lopta nije ostala u polju za igru, lopta se dodjeljuje graničaru koji nastavlja igru. U slučaju trećeg seta, igru nastavlja također igrač koje je pogođen, ali odnoseći loptu van polja za igru i gađajući sa bočne strane polje za igru.

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner