New
Prognoza vremena

IGRE ZA POTICANJE PAŽNJE I KONCENTRACIJE


igre za poticanje paznje i koncentracije

  • Mali detektiv
Detektivskih igara se možete igrati, primjerice, u automobilu! Roditelj kaže: "U blizini je nešto mokro!" Ako dijete pogađa o čemu se radi, npr.: "Je li to jezero Jarun?", ono postavlja iduće pitanje i nudi novi trag. Odlična igra koja uči djecu kako se usredotočiti na pojedinosti u okolišu.
  • Slaganje puzzli
Djetetu će biti zanimljivije ako puzzle slažete kao tim. Promatrajte svoje dijete. Dok slaže puzzle primjerene svojoj dobi, fokusira se na više različitih perspektiva i uzoraka istovremeno, što razvija značajne veze u mozgu. Ujedno, dijete stječe sposobnost prilagođavanja promjenjivim obrascima.
  • Smiješne životinje
Pogađajte o kojoj se životinji radi na osnovu različitih zvukova koji nisu oponašanje glasanja te životinje. Igra započinje tako što će se igrač smijati ili govoriti na način na koji misli da bi to mogla određena životinja! Kako bi se smijala mačka? Koja bi životinja, kad bi mogla pričati, pričala kroz nos? Ako ste nedavno skupa pogledali neki crtić, možete oponašati zvukove koji su vam poznati iz tog filma. Možete izgovoriti rečenicu tipa; "Kako li je samo fina ova travica..." Pogađate tko je to rekao? Uz ovu kreativnu igru, dijete će se dobro zabaviti i pritom vježbati svoju koncentraciju.
  • Igra strpljenja
Super igra kad zajedno idete u kupovinu! Objasnite djetetu da ukoliko uspije mirno sjediti u odjeljku za sjedenje na kolicima za kupovinu ili mirno hodati pored vas, po završetku kupovine će biti nagrađeno po dogovoru. Ova igra djecu uči strpljenju i samokontroli. Uči ih pojmu prioriteta, redu koji se mora ispoštovati da bi de postigao željeni rezultat.
  • Uši slušaju, a usta govore
Ako se u obitelji često nadglasavate ili vam dijete upada u riječ, ova je igra idealna za vas! Prije nego što će početi govoriti, član obitelji će pokazati na svoja usta. Ostali koji su prisutni će tada dodirnuti svoje uši, kako bi se fokusirali na ono što će upravo čuti, i kako bi postali aktivni slušači. Korištenje taktilnih pokreta pomaže djeci zapamtiti što treba učiniti kad netko drugi govori. Nakon nekoliko takvih iskustava, djeca počinju automatski slušati kad netko drugi govori.
  • Igra ponavljanja
Igra započinje tako što ćete od malog igrača zatražiti da izvrši nekoliko uzastopnih zadataka, npr.; "Treba oprati zube, navuči čarape, obuti cipele i uzeti ruksak, kako bismo mogli krenuti." Dijete treba ponoviti zadatak prije no što ga počne izvršavati. Ako primijetite da dijete šeće i gleda uokolo dok ponavlja, smireno zaokupite njegovu pažnju, na način da su vaše oči u razini s djetetovim. sada ga zamolite da ponovi zadatak. S vremenom će dijete postati manje osjetljivo na okolinu i shvatit će da je moguće fokusirati se. 
  • Igra "Simon kaže"
Po Ellen Galinsky, stručnjakinji za dječje obrazovanje i predsjednici Instituta za obitelj i rad, koja kao ključne vještine za uspjeh u školi i životu navodi fokus i samokontrolu, djeci možemo pomoći i ovom jednostavnom igrom. Igra troje ili više igrača, od kojih jedan preuzima ulogu Simona. "Simon" daje upute drugim igračima što trebaju napraviti, npr., skočiti, isplaziti jezik..., ali na način da naredbi prethodi rečenica "Simon kaže", npr. "Simon kaže - skoči, isplazi jezik..." Ako igrači izvrše naredbu bez "da je Simon to rekao", ispadaju iz igre. Igra se nastavlja s promijenjenim smjernicama, pa igrači trebaju napraviti suprotno od onoga što "Simon kaže". Da bi uspješno igrala ovu igru, djeca trebaju biti prilično koncentrirana, a pritom uče razlikovati prave od krivih naredbi.
  • Igra glazbeni stolac
Pravila ove igre možete pogledati ovdje. Ova igra uči djecu bržoj reakciji s povećanom pozornošću na temelju sluha.
  • Ogledalce, što radim?
Roditelj i dijete sjede jedno nasuprot drugoga. Roditelj ima ulogu voditelja, a dijete ga slijedi. Roditelj izgovara nekoliko veselih riječi i pritom čini određene pokrete, koje dijete treba ponoviti, redoslijedom kojim je to učinio roditelj. Igra potiče pažnju i razvija osjećaj kontrole tijela.
  • Dijelimo priču
Igra koju možete igrati na svakom mjestu, u raznim varijantama! Jedan igrač započinje priču s jednom riječju, a drugi igrač priču nastavlja na način da ponovi tu riječ i dodaje svoju. Bit će puno smijeha, a dijete će pritom vježbati svoje pamćenje i koncentraciju.


 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner