New
Prognoza vremena

DOMINO


OPĆI POJMOVI

Game Dominoes 0811

Domino je poznata i vrlo stara igra. Sastoji se od pločica raznih vrijednosti. Te se vrijednosti,
prema pravilima, slažu jedna uz drugu.

Igrači postavljaju Domino pločice prema pravilima igre. Pri tome se pokušavaju osloboditi svih svojih pločica.
Pobjednik je igrač koji se prvi oslobodi svojih Domino pločica ili igrač s najmanje bodova.

Komplet Domina

Komplet Domina se sastoji od 28 pravokutnih pločica od drveta, slonove kosti i dr. Svaka pločica ima lice i naličje, pri čemu je naličje u cijelom kompletu obavezno isto. Lice je vertikalnom crticom podijeljeno na dva jednaka dijela, a na svakom dijelu se nalazi određeni broj točkica. Broj točkica (koje se još nazivaju i "Oke"), na jednoj strani može biti od 0 - 6.
Na svakoj pločici se nalazi različita kombinacija vrijednosti, a uz njih, u kompletu se nalaze:

- pločice na kojima je jedno polje prazno (naziva se "Golo")

- pločice na kojima su oba polja prazna (naziva se "Duplo-Golo")

- pločice na kojima je na jednoj i na drugoj strani isti broj točkica (naziva se "Duplet")

Težina pločice

Pojam "Težina pločice" označava ukupan broj Oka s jedne i druge strane. Ovaj komplet se još naziva i "6x6", a smatra se standardnim. Uz njega postoji još komplet "8x8". On sadrži ukupno 45 pločica i sve moguće kombinacije Oka, od 0 - 8. Postoje i još veći kompleti.

Miješanje

Pločice se okreću licem ka ravnoj površini i tako ih svi igrači miješaju nekoliko sekundi. Poslije toga, slažu se jedna na drugu, licem prema dolje, po 4 pločice (u kompletu "8x8" po 5). Takve grupe se postavljaju jedna pored druge i čine "hrpu". U njoj se ne smije vidjeti ni jedno "lice" Domina.

Hand

"Hand" ili "Ruka" čini Domino koji svaki igrač uzima iz "hrpe" i stavlja ispred sebe. Svatko ima svoj "Hand" i iz njega igra. Također, tijekom cijele igre, igrači vuku još neka Domina iz "hrpe" i na taj način povećavaju svoj "Hand". Koliko će igrač vući prije, a koliko tijekom same igre, ovisi od same igre.
Igrač svoje pločice može držati u rukama ili ispred sebe, oslonjene dužom stranom o stol. Najvažnije je da ima potpuni pregled svojih pločica, a da ne budu vidljive protivnicima.
Cilj svakog igrača je da se prije protivnika oslobodi svojih Domina, te u tom slučaju on postaje pobjednik. Međutim, vrlo često se događa "blokiranje" igre, odnosno da svi imaju poneku Domino pločicu, a da ipak nitko ništa ne može igrati. Za takvu situaciju se kaže da je "Igra zatvorena", a pobjednik je igrač koji ima najmanje Oka među Dominama u svojem "Handu". Ako su dvojica igrača s jednakim brojem Oka, postoje dodatni kriteriji određivanja pobjednika.


PRAVILA IGRE (za komplet 6x6)

U igri mogu sudjelovati 2, 3 ili više igrača. Svatko na početku partije uzima sa "hrpe" određeni broj Domina i one za sada čine njegov "Hand".  Broj pločica koje se vuku ovise o broju igrača. Ako u igri sudjeluju 2 igrača, svatko uzima po 6 Domina. Ako je troje igrača, vuku po 5 pločica, četvero igrača vuku 4 Domina. Broj domina koji se vuku dobiva se tako da se od broja 8 oduzima broj igrača.

Igru započinje igrač u čijem "Handu" se nalazi najteži "Duplet".  Ako ni jedan igrač nema niti jedan "Duplet", pločice se miješaju i igrači vuku ponovo. Ovo vrijedi samo za prvu partiju. U sljedećim, prvi je onaj igrač koji je u prethodnoj partiji bio najslabiji. On također mora igrati "Duplet", a ako ga nema, vuče i odigrava jednu iz "hrpe", bez obzira koja je.

Igrač na svom potezu uvijek odigrava po jednu pločicu iz "Handa". Ona se postavlja s jedne i druge strane već poredanih Domino pločica, s licem pločica prema gore. Pločice se slažu tako da se dodiruju svojim užim stranama. "Dupleti" su izuzetak i oni se slažu poprijeko u odnosu na druge Domino pločice.


Domino_table02Domino_game_in_aluminium_box_20097077196

Pločice se uvijek slažu tako da strane koje se dodiruju sadrže
isti broj Oka.

Igrač koji je na potezu, igra na jednu ili na drugu stranu, po vlastitom izboru. Svaki sljedeći igrač odigrava po jednu Domino pločicu, koja na jednoj svopjoj polovici ima isti broj Oka kao i ona na koju se slaže. Ako nema ni jednu pločicu koju bi mogao postaviti, mora kupovati sa "hrpe", i to jednu po jednu. Domino pločice se kupuju tako da ih ostali igrači ne vide. Ako je kupljena pločica odgovarajuća, igrač je odmah slaže. Ako je ne može odigrati, pridružuje je svojem "Handu" i vuče dalje.
U "hrpi" moraju ostati 2 posljednja Domina koja igrači ne smiju vući, pa čak ni pogledati njihove vrijednosti do kraja igre. Kad ponestane Domina za kupnju, igrač koji na svojem potezu nema što igrati - pauzira. Igra sljedeći desni, a igrač koji je propustio potez se u nekom od idućih krugova može uključiti u igru. Ako je "Kupnja" potrošena, igrač koji je na potezu mora igrati ako ima što.

Igra preko reda

Do ove situacije dolazi kada igrač, u nedostatku "Dupleta", vuče i odigrava pločicu koja nije dupla. Igrači koji posjeduju duple lijeve i desne vrijednosti odigrane Domino pločice, odmah ih i odigravaju. Oni na to nisu obvezni, već to čine po vlastitoj želji. Kad u daljnjem tijeku igre dođu na red, oni svoj potez propuštaju. U slučaju da isti igrač odigra oba "Dupleta", on propušta svoja 2 sljedeća poteza.

Završetak igre

Partija je završena kad se netko od sudionika oslobodi svih pločica iz svojeg "Handa". Kraj partije se također može iznuditi i "Zatvaranjem", odnosno kad svi još imaju poneku pločicu, ali nemaju što odigrati. Tko ostane sa samo jednom pločicom u "Handu", to obvezno objavljuje govoreći: "Ja sam kamen!". Samo u tom slučaju, on ga u sljedećem potezu smije i odigrati.

Bodovanje

U oba opisana slučaja završetka, svi sudionici otkrivaju svoje pločice iz "Handova", to jest okreću ih licem prema gore. Svakome se upisuju preostale Oke, kao njegovi bodovi. Partija traje dok netko ne dostigne ili prestigne 150 bodova. Pobjednik je igrač koji na kraju igre ima najmanje bodova. Kad se među zaostalim pločicama nađe "Duplo-Golo", ono se boduje sa 14 bodova iako na sebi nema ni jednu Oku.


DOMINO ZA DVOJE


playingMEGABloksDominio

Ova igra je isključivo predviđena za dva igrača. Razlika o odnosu na običan Domino je u sljedećem;

  • na početku partije igrači uzimaju po 8 Domina
  • u svakoj partiji, kao prva pločica se igra najteži "Duplet" koji se nazi u "Handu" igrača. U slučaju da niti jedan igrač nema "Duplet", odigrava se najteža pločica iz "Handa" oba igrača.
  • Igrač koji odigra "Duplet", odmah odigrava još jednu pločicu. Ovo pravilo vrijedi za cijeli tijek igre.

Bodovanje

Svatko započinje sa 100 bodova. Poslije svake partije, preostali broj Oka u "Handu" protivnika igrač zapisuje kao svoje bodove i oduzima ih od tekućeg rezultata. Pobjednik je igrač koji prvi dođe do nule. "Dupleti" koji ostanu u "Handu" se računaju dvostruko manje. Znači, pločica "5-5" protivniku donosi samo 5 bodova, a ne 10. "Duplo-Golo" ne donosi nikakve bodove.


DOMINO ZA DVOJE BEZ KUPNJE

I ova je igra prilagođena za dvoje igrača. Na početku igre, oba igrača uzimaju po 10 pločica s "hrpe". Tijekom igre ne postoji "kupovina" Domina. Partija je završena kad se jedan igrač oslobodi svih 10 Domina iz svojeg "Handa". Kako 8 Domina viška ostaje sa strane, ovakav završetak nije uobičajen. Češće je "Zatvaranje" kod kojega igrači nemaju što odigrati, iako imaju neke pločice u "Handovima".  Svatko upisuje onoliko Oka koliko mu je ostalo na kraju partije.  Igra se na dogovoreni broj partija, a pobjednik je igrač s manjim rezultatom. Ponekad je dogovor da se igra do određenog rezultata, a igrač koji ga dostigne je izgubio partiju.


DOMINO U PAROVIMA

U igri sudjeluje 4 igrača, od kojih su po dvojica partneri. Igrači iste strane zajedno vode svoj rezultat.
Na početku partije, svatko uzima sa "hrpe" po 5 Domino pločica. Preostalih 8 predstavljaju "Ostatak" i one se mogu uzeti u daljnjem tijeku igre. Kao i u većini ostalih Domino igara, posljednje dvije pločice se ne kupuju, a ne smiju se ni gledati do kraja igre. Kad preostanu samo te dvije, a igrač koji je na potezu nema što igrati, on pauzira.
Partija je završena kad se prvi igrač oslobodi Domina iz svojeg "Handa" ili kad se igra "zablokira". Svi otkrivaju preostale pločice, a zatim se ekipama zbrajaju preostale Oke. Svaka strana upisuje protivnički zbroj kao svoj rezultat, a pobjednička ekipa je ona koja prva dođe do 150 ili premaši taj broj.
 
 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner