New
Prognoza vremena

UDOMITI PSA ILI NE?


udomiti psa ili ne

Sve počinje upravo ovim pitanjem i obično odgovor glasi "da", a zatim za nekoliko dana ili mjeseci druženja sa psom, vrlo često odgovor više nije pozitivan. Tada je već najčešće kasno, pa mi i pas imamo problem...

Prije negoli se odlučite udomiti psa, potrebno je puno više od vaše dobre volje da pomognete životinji ili želje za kućnim ljubimcem. Važno je razmisliti o svemu što će nam omogućiti ozbiljnije i kvalitetnije udomljavanje.

Pitanja na koja trebate odgovoriti pozitivno kako biste bili sigurni da ste spremni postati ponosni vlasnik čupavog prijatelja jesu:

Imaju li svi ukućani apsolutno pozitivan stav o nabavljanju životinje?

Imate li vremena svaki dan u sljedećih 12-15 godina, minimalno tri puta dnevno, šetati odraslog psa, a štene još i puno češće?
Imate li ogradu oko kuće koju pas ne može preskočiti ili ispod koje se ne može provući? Ako pas živi u kući s vrtom, lanac nije rješenje jer negativno utječe na psa.

Imate li financijska sredstva za hranu, cjepiva, kastraciju i liječenje kod veterinara?

Psi za sada nemaju zdravstveno osiguranje, u prvoj godini bit će potrebna tri cijepljenja protiv psećih bolesti i jedno protiv bjesnoće, čipiranje, hrana može biti skupa...

Koja je pasmina pogodna za vas?

Nabavljate li pasminu zato jer vam je lijepa ili ste informirani koja se pasmina svojim karakteristikama najbolje uklapa u vaš životni ritam, vaše mogućnosti, susjedstvo, mjesto stanovanja? Npr. belgijski ili njemački ovčari su pasmina navikla na veću aktivnost i nikako nisu pogodni za ulogu kućnog ljubimca koji drijema na kauču.

Jeste li razmislili o mogućnosti usvajanja psa iz azila?

Na taj način činite dobro djelo i spašavate životinju. Prije samog usvajanja štenaca, a naročito odraslih pasa iz azila, preporučujemo puno ljubavi i znanja koji će vam omogućiti da uspješno pomognete vašem novom vjernom prijatelju, koji je do tada puno toga pretrpio.

Razumijete li razliku u ponašanju između odraslih mužjaka i ženki?

Kod mužjaka gotovo u svakoj šetnji postoji mogućnost sukoba s drugim mužjacima. Iako vaš pas može biti najtolerantniji i najškolovaniji pas, drugi pas s kojim ćete se susresti za to ne mari - on samo vidi suparnika.

Mužjaci su u pravilu dominantniji od ženki i ako ne razumijete koncept čopora i dominacije kojim se vode svi psi na svijetu, ubrzo vi i vaši ukućani možete biti u opasnosti od psa. Ženke su stoga, u principu, bolji izbor za obiteljskog kućnog ljubimca, bezbrižniju šetnju po gradu i parkovima i druženje s obitelji.

Jeste li spremni na pojačano održavanje higijene i jeste li alergični na pseću dlaku?

Većina pasmina gubi dlaku. Neke ne izgube niti dlačicu, ali ih je potrebno šišati ili trimati. Nažalost, postoji puno primjera gdje je dlaka ljudima dovoljan razlog za napuštanje ljubimca.

Slažu li se susjedi s vašom odlukom o nabavljanju psa?

Nezadovoljan susjed može biti veliki problem, naročito ako mu za to nezadovoljstvo dajete povoda vi ili vaš pas. Pas apsolutno ne smije smetati svojim lavežom, urinom, izmetom, dlakom ili agresivnim ponašanjem vašim susjedima, jer tada najčešće stradaju pas, vaši živci i dobrosusjedski odnosi.

Imate li rješenje što sa psom kada odlazite na godišnji odmor?

Ljudi često zaborave na ovo pitanje, jer je pitanje godišnjeg odmora obično izvan svijesti kada nastupi euforija nabavljanja psa, ali kada to pitanje postane aktualno, tada mnogo pasa završava na ulici. Danas postoje agencije, hoteli za pse i profesionalni pet sitteri, koji će za nevelik novac riješiti taj problem, ako već pas nikako ne može ići s vama na odmor. Imate li prijatelje ili rođake koje možete zamoliti da povremeno pričuvaju psa?

Jeste li svjesni potrebe za pravilnim odgojem, socijalizacijom i školovanjem psa?

Ovo pitanje je iznimno važno, i samo pozitivan odgovor vam omogućuje ostvarivanje poželjnog odnosa sa psom. Divlji psi ili vukovi od kojih psi potječu, svoj odgoj, socijalizaciju i školovanje prolaze u svojem divljem čoporu, dok psi u našim domovima taj proces prolaze u obitelji i društvu. Dakle, život psa u urbanim uvjetima, i školovanje psa, nije jednostavno i zahtijeva puno znanja, odricanje i pravilan pristup. 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner