New
Prognoza vremena
 
Književni prikaz Ane Đokić 

ČUDAK ŠUMEK

tekst: Ivana Francišković

ilustracije: Gordana Ivković

sumek 

Bio jednom jedan Čudak Mirko...

Ne, ne… nego Čudak Šumek… Ili možda ipak Čudak Mirko? Uglavnom, ima na ovome našem Planetu više čudaka, i baš dobro što ih ima jer ne možemo baš svi biti onakvi kako to svi ostali od nas očekuju. Neki od nas moraju biti onakvi kakvi doista jesu. Slobodni. Svojeglavi. Hrabri. Odlučni. Drugačiji od drugih… Eto recimo, taj Čudak Šumek (koji nije glavni lik ove priče), on je jednoga dana odlučio otići u šumu, jer su mu se svi ljudi (i njihovi automobili, buka, smog, gunđanja, svađe, novine, televizija, itd. itd.) popeli navrh glave! I više se nikada nije vratio u grad! Srećom, bio je već dovoljno velik pa nije morao za dopuštenje pitati ni mamu ni tatu, a ni šefa s posla.

Mnogo godina kasnije, i mali Mirko je odlučio također otići u šumu, ali ne zato što ih nije volio nego baš obratno, zato što je ljude volio jako, a najviše od svih svoju mamu, kojoj je želio ubrati najljepši, još nikad viđeni šumski cvijet! I Mirko je otišao bez pitanja. Istina, napisao je pismo majci da ne brine. I što mislite, je li "ne brinula"? Odmah je pojurila za njim! I ona, i cijeli grad! Možete misliti koliko je Čudak Šumek bio oduševljen tolikom bukom i galamom u šumi! Uglavnom, i sasvim neplanirano, veliki Šumek i mali Mirko su postali prijatelji (tako vam je to s prijateljstvom, dolazi kad ga uopće ne očekujemo i ne planiramo). Usput je Mirko naučio da se cvijeće u šumi ne smije brati (jer se tako uništava naš Planet. I još je svašta saznao – što možete pročitati na kraju knjige). Ali ono što je najbitnije (osim prijateljstva) – spoznao je kako čovjek (bio mali ili veliki) ponekad mora biti odlučan i pomalo "čudan" kako bi pomaknuo granice svoga dotadašnjeg svijeta.


Naklada NIKA

mpc. - 85 kn

 

IGRA UZ ČITANJE:

Pročitajte natuknice na kraju knjige pod nazivom Šumek zna! Pokušajte i vi raditi stvari s popisa.
Da ste vi Čudak, kakav biste čudak bili? Koje biste to granice vi pomicali? Napišite nam pismo o tome. Jedan od tekstova nagradit ćemo slikovnicom Ivane Francišković i Gordane Ivković "ČUDAK ŠUMEK".

 

Slikovnicu "Čudak Šumek" je osvojila:

  • Lara Jakopović iz Zagreba


Lara je napisala:

Da sam ja Čudak imala bi želju malu,
da živim i rastem u Voćkogradu.

Moja bi kuća poput jabučice bila,
rumena i žarko crvena.

Tamo bi stvorila tvornicu Voćkica,
a prijatelji moji bi bili; leptirica i krijesnica.

Svi koji požele mogli bi postati stanovnici Voćkograda,
a uvjet bi bio da jednu voćku zasade,
da se još mnoga dječica njima zaslade.

Prijevozna sredstva zrak ne bi zagađivala,
a bila bi načinjena od crvenih trešnjica.

Kada blagdani bi se bližili,
u tvornici Voćkici najzdravije slastice za dječicu bi spravljali,
i njima ih darivali.

Leptirica Tina slasne poklone bi spremala,
a krijesnica Marica do kuća njihovih put bi obasjavala.

Svi bi radosni i veseli bili,
i osmjehe dječje svoje više nikada ne bi krili.

cudak-sumek-dobitnici

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner