New
Prognoza vremena

NAJ ŽIVOTINJE


zivotinje_na_okupu

Koje su životinje najpametnije?

 Delfini i kitovi, veliki majmuni (gorile, čimpanze i orangutani), slonovi, psi, mačke, papige, vrane, štakori i svinje.

Koja životinja je najveća pričalica?

ŽAKO PAPAGAJ je najveća pričalica među životinjama. Ovaj papagaj se smatra izuzetno pametnom pticom koja je sposobna imitirati ljudski govor. Može zapamtiti do tisuću riječi i govoriti u rečenicama.

Koja životinja najbolje pamti?

ČIMPANZA - dovoljan im je samo kratak pogled da upamte desetak brojeva na ekranu računala i njihov položaj. Impresivna vizualna memorija čimpanze ne gubi na snazi čak ni ako im netko ometa pozornost.

SLONICA - Po mirisu svojeg slonića, slonica uspijeva u opsežnu mentalnu mapu, kao u računalo, spremiti informacije gdje se slonić igra i kamo je krenulo.

HOBOTNICA - Pamćenje kod hobotnice povezano je s čak pola milijarde neurona. U situacijama u kojima joj je život u opasnosti pamćenje ulazi u fazu u kojoj životinja pamti svaki detalj. Tako hobotnica nikad ne zaboravlja svojeg neprijatelja.

MORSKI LAV - Morski lavovi imaju iznimno dugotrajno pamćenje. Iako im je životni vijek oko 25 godina, morski lav pamti što je naučio prije deset.

Koja životinja najviše jede?


PLAVETNI KIT - pojede čak pet tona sitnih račića dnevno.

Koja životinja ima najviše nogu?

KALIFORNIJSKA STONOGA - ženka u prosjeku ima oko 600 nogu. Mužjaci su dvostruko manji i imaju između 320 i 400 nogu.

Koja životinja najduže živi?

KORNJAČE su životinje s najduljim životnim vijekom. Po dužini životnog vijeka najpoznatije su kornjače s Galapagosa, koje žive oko 150 godina.

Koja životinja je najbrža?

SOKOL je najbrži! Dostiže brzinu veću od 322 km/h i prema tome je najbrža životinja na Zemlji. Ovu brzinu dostiže pri lovu: prvo se diže u visine, a zatim se sunovrati na plijen.

SJEVERNOAFRIČKI NOJ najbrža ptica trkačica – dostiže brzinu od oko 72,5 km/h.

GEPARD je najbrža kopnena životinja, može dostići brzinu od 115 km/h, što je brzina osobnog automobila. Ima rastezljivu kralježnicu, što mu omogućuje da pravi ogromne sedmometarske skokove. No, brzo trči samo na kratkim udaljenostima i mora se odmoriti nakon približno 500 metara. Iz mirovanja, u samo dvije sekunde postiže brzinu od 72 km/h.

PLISKAVICA je najbrža životinja u vodi i može dostići brzinu od 56,5 km/h. Srodnik je delfina.

Koja je životinja najsporija?

LJENJIVAC je najsporija životinja na svijetu. Spava dnevno po 18 h. Obično visi sa grana naglavačke, a kada je budan za jedan dan prijeđe samo nekoliko metara. Hrani se lišćem sa grana, a da probavi jedan obrok mu treba oko mjesec dana.

MORSKI KONJIC je najsporija riba na svijetu. On u jednoj sekundi uspije prijeći samo 4 mm.  

Koja životinja najbolje skače?

BUHA - Može preskočiti udaljenost od 85 cm, što iznosi oko 285 dužina njezinog tijela.

Koja životinja je najglasnija?

PLAVETNI KIT je najglasnija životinja u vodi – njegov glas je niske frekvencije i dostiže do 188 decibela te se može detektirati s udaljenosti od 800 km!

Koja je životinja najveći graditelj?

DABAR - gradi nasipe s gotovo inžinjerskom vještinom i točnošću. Tako precizno pregrize stablo na željenom mjestu, da ono padne na pravu stranu, točno u maticu rijeke koja će deblo odnijeti na dabrovo gradilište.

Koja životinja je najsmrtonosnija?

KOMARAC ANOPHELES , tj. ženke ove vrste su najsmrtonosnije životinje na Zemlji, jer prenose malariju, od koje umre oko milijun ljudi svake godine!

MORSKA OSA je vrsta meduze koja ima oko 60 pipaka, a svaki je dug oko četiri i pol metra. Ovo je ujedno životinja s najvećom količinom otrova. Ima ga toliko da može odjednom ubiti 60 ljudi!

ZLATNOŽUTA GATALINKA je žaba velika svega 5 cm, a izlučuje količinu otrova koja može ubiti oko 10.000 miševa ili 20 ljudi. Hrani se kukcima, a njezin otrov potječe od supstance koja se nalazi u kukcima kojima se hrani. Kad bi se hranila nekom drugom hranom, ne bi bila otrovna. Živi samo u tropskim šumama zapadne Kolumbije (Južna Amerika).

Koja životinja je najsnažnija?

Jedna vrsta JELENKA (kukac s tvrdim oklopom i velikim rogovima) je najsnažnija životinja. On može podignuti 850 puta veću masu nego što je njegova.

Koja životinja najduže čeka mlado?

SLONICA - u trbuhu nosi svoje mlado između 19 i 22 mjeseca.

Koja životinja ima najbolji vid?

SOKOL - Grabežljivci moraju svoj pogled snažno usmjeriti na plijen kako bi ga mogli uloviti. Odličnu dubinsku oštrinu vida omogućuje im to što vide s oba oka. Tako mogu precizno odrediti gdje se plijen nalazi i kolika je udaljenost između objekta.

ZEC - Životinje koje predstavljaju plijen imaju oči smještene postrance pa imaju široko vidno polje, a time i bolji pregled na sve strane. Zec ima vidni kut od 360 stupnjeva, što znači da u svojoj okolini može uočiti neprijatelja sa svake strane. Npr., vidni kut mačke je 180 stupnjeva.

Koje životinje su najvjernije u ljubavi?

Ptice - čak 90% ptičjih vrsta je monogamno, dok je kod sisavaca taj postotak znatno manji, svega 5 %.

DABROVI - Poznati su po vjernosti jednoj partnerici, a u gradnji kuće i brane i odgoju mladunaca sudjeluju oba roditelja. Dabrovi pronalaze "novu ljubav" samo u slučaju smrti jednog od partnera.

VIDRE - Zaljubljene vidrice ne samo da su vjerne svojim partnerima i zajedno brinu o "kući" i mladuncima, već čuvaju jedna drugu i dok spavaju - drže za šape kako ne bi otplutale jedne od drugih!

VUKOVI - To su prave obiteljske životinje koje skrbe za svoje mlade, a ženki su vjerni tijekom cijelog života.

MUŽJAK VOLUHARICE - Druge ženke ne samo da ga ne zanimaju, već ih i napada.

CRNI LEŠINAR - Ako ulovi partnera u nevjeri, ne samo da će ga napasti, već će mu se u tome pridružiti i ostatak jata.

RODA - Rode odaberu partnera s kojim provedu cijeli život te se zajednički brinu za mlade.

ALBATROS - Albatrosi prelete oceane kako bi se vratili u isto gnijezdo te sa ženkom dijelili roditeljske dužnosti.

TERMITI - Na čelu zajednice termita su kralj i kraljica koji žive zajedno cijeli život stvarajući koloniju.
 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner