New
Prognoza vremena

IGRA PILJAKA (ŠKULJAKA)

1. način

Ovu igru bi igrala dva ili više igrača, a obično 5 do 6. Igra se uz pomoć pet kamenčića (piljaka) okruglastog oblika. Igra započinje tako da igrači, jedan po jedan, uzimaju svih pet piljaka koji se zajedno postave na zemlju i bacaju ih jednom rukom lagano u zrak, otprilike do pola metra, a onda brzo okreću dlan te iste ruke prema zemlji, ispružene šake i poravnatih prstiju, tako da "hvataju" leteće piljke koji im padaju na prste i gornju dio šake. Igrač koji uhvati najviše piljaka započinje igru. Ako je više od dva igrača, a neki imaju isti rezultat, oni ponavljaju dok jedan ne bude najbolji. Igra počinje s "jednojom" pa ako se uspješno odigra onda se nastavlja sa "dvojom, trojom, četverojom i volujkom...
Jednoja se igra tako da se svih pet piljaka baci u zrak i oni se, padajući na prste i gornji dio šake okrenute dlanom prema zemlji, rasipaju po zemlji. Tada se uzima jedan piljak i baca u zrak, a istom tom rukom dok piljak leti u zraku, pokupi se drugi piljak pa onda uhvati i on, i tako redom dok se ne pokupe sva četiri. Ako se slučajno dodirne drugi piljak, odmah se ispada iz igre, a igru nastavlja drugi igrač. I tako ukrug.
Igrač koji je pogriješio, kad ponovo dođe red na njega,nastavlja gdje je ranije pogriješio.
Dvoja se igra isto, s time da se onda bacaju dva piljka u zrak, a pokupi jedan po jedan od preostala tri, troja tri bacaju, četveroja četir. Kod volujke se baci svih pet piljaka, kucne dlanom o zemlju, a onda uhvate svi.
Ako se to uspješno završi onda se igra "kapija". Igra se tako da se palac i kažiprst druge ruke vrhovima stave na zemlju razmaknuti, tako da se njima napravi luk, vrata ili kapija, kroz koju se, drugom rukom, probacuje jedan po jedan piljak, tako što se jedan baca u zrak i dok on leti, drugi se probaci kroz kapiju, a potom se mora uhvatiti i onaj koji je u zraku.
Igra je završena kada se i peti piljak probaci kroz kapiju. Poslije dolazi "džilituša" (žongliranje), ostava (potura) i car"...

2. način

Djeca sjede jedan do drugoga raspoređeni u krug. U sredinu stave nekoliko kamenčića (molika). Jedno dijete uzme kamenčić i baci ga u zrak, a prvi do njega s lijeve strane treba ga jednom rukom uhvatiti. I tako redom. Dijete koje ne uspije uhvatiti kamenčić ispada iz igre.

3. Igra piljaka danas

Igra se malom gumenom loptom uz deset plastičnih piljaka, a svaki od njih ima nekoliko zubaca.

1. Počinjete tako što ispustite piljke na ravnu površinu odjednom. Zatim, samo jednom rukom, bacite lopticu u zrak, pokupite piljak i uhvatite lopticu pošto je jednom odskočila.

2. Ostavite piljak sa strane. Nastavite kupiti po jedan piljak odjednom dok sa strane niste sakupili svih deset. To se zovu jedinice.

3. Sljedeće, u dvojke, pokupite dva piljka svaki put, a u trojke, pokupite tri skupine od tri i jednoga. U četvorkama, pokupite dvije skupine od četiri i jednu od dva, a u peticama, dvije skupine od pet. U šesticama, pokupite šest i četiri, u sedmicama, pokupite sedam i tri, u osmicama, pokupite osam i dva, u devetkama, pokupite devet i jedan. Na kraju, pokupite svih deset piljaka.

4. Gubite red igre ako ne uspijete pokupiti sve tražene piljke; ako ne uspijete uhvatiti lopticu pošto jednom odskoči; ili ako dotaknete bilo koji drugi piljak osim onih koje morate pokupiti. Kad ponovno dođe red na vas, nastavljate gdje ste prošlog puta stali.

Prvi igrač koji sakupi deset piljaka je pobjednik.

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner