New
Prognoza vremena

PAZI, KNJIGA! - 2012.

Festival knjige i književnosti PAZI, KNJIGA!
od 5. do 17. studenoga 2012.

banner1_copy

 
Kratka povijest: PAZI, KNJIGA 2003- 2012.

Bilo je to sad već "davne" 2003. godine, kada je grupa umjetnika organizirala prvi PAZI, KNJIGA! festival. Puno je pisaca i ilustratora od te prve godine gostovalo na festivalu, a još više publike se s piscima i ilustratorima družilo. Kada se svih ovih dosadašnjih devet godina zbroji – predstavljeno je stotinjak umjetnika publici koju je činilo između 10 000 i 15 000 ljudi.

Ono što je jedan od glavnih ciljeva festivala PAZI, KNJIGA! jest naša želja da umjetnici dođu do što šire publike. One koja inače ne ide na književne festivale, ne prati književna zbivanja i ne dolazi na književne manifestacije. Dosta velik dio festivala posvećen je djeci i mladima. Uopće nije točno da djeca ne vole čitati. Problem je u tome što nitko od odraslih za njih nema vremena. Učitelji žure odraditi zacrtani nastavni program, a roditelji naprosto nemaju vremena sjesti i čitati skupa s djecom. Ili pričati priče. I onda se u školi ili knjižnici pojavi "tamo neki pisac", koji ne samo da ima vremena pričati s djecom, nego ih ima vremena i slušati. Djeca i mladi su gladni pažnje nas odraslih. Festival PAZI, KNJIGA! im daje mrvicu te pažnje.

PAZI KNJIGA 2012

Uz književna zbivanja koja će se odvijati u Zagrebu (kompletan program pogledajte ovdje), djelić festivala pod nazivom "KNJIGE U CIPELAMA", održat će se u Krapini, Belišću, Karlovcu i Bjelovaru.

U okviru festivala dodijelit će se dvije nagrade;

  • OVCA U KUTIJI
  • LICE KNJIGE


"OVCA U KUTIJI" nagrada je za najbolju hrvatsku slikovnicu koju Knjiga u centru dodjeljuje svake godine najuspješnijoj (i slikom i rječju) domaćoj slikovnici. Cilj nagrade je pokazati kako slikovnice nisu nekakvo puko didaktičko štivo za odgajanje "dobre" djece, već umjetničko djelo namijenjeno svima. Uz nagradu stručnog žirija, postoji i nagrada dječjeg žirija, koja je uvijek zanimljiva autorima, kao i nagrada publike. Ove godine publika će moći svoj glas dati svom favoritu na Interliberu (13. do 18.11), gdje će se i održati ovogodišnja dodjela nagrade.

Druga nagrada koju dodjeljujemo u suradnji s ULUPUH-om, od ove godine je međunarodna, a zove se "LICE KNJIGE" i to je nagrada za najbolji dizajn i ilustraciju knjige. Svake godine, u okviru festivala priređujemo i izložbu finalista. Ove godine ona će se održati između 12. i 17.11., u Galeriji Vladimira Nazora, u Ilici 163a, a dodjela nagrade bit će u istom prostoru, u ponedljeljak 12. studenoga u 19h.

Održat će se tri izložbe:

  • IZLOŽBA ILUSTRACIJA PIKE VONČINE - od 5. do 17.11 u Galeriji književnice Kajfešov brijeg
  • IZLOŽBA LICE KNJIGE – od 12. do 17. studenoga u Galeriji Vladimira Nazora, Ilica 163a
  • IZLOŽBA VOLI ME/NE VOLI ME – od 5. do 10. studenota u Galeriji Vladimira Nazora, Ilica 163a te na Interliberu od 13. do 18. 11 u paviljonu 6.


Lajtmotiv ovogodišnjeg festivala je:

LJUBAV - Bez obzira koju knjigu predstavljali, na ovogodišnjem festivalu sve ćemo provući kroz vizuru ljubavi.

LIKOVNI MARATON POSVEĆEN LJUBAVI - petak 9.11. od 11h do 15h (Galeriji Vladimira Nazora, Ilica 163a) koji će voditi likovni umjetnici Sanja Pribić, Davor Pavelić i Marijana Jelić

TRIBINA O LJUBAVI - petak 9.11. u 19h (Galeriji Vladimira Nazora, Ilica 163a) - Na kojoj će se u razgovoru s psihologinjom Tomicom Šćavinom i ilustratorima koji su radili na slikovnici, pričati na temu ljubavi i neljubavi.

Također će na temu ljubavi biti priređene:

ŽENSKA KNJIŽEVNA VEČER - srijeda 7.11. u 20h (kavana Supercaffe, Preobraženska 3)

MUŠKA KNJIŽEVNA VEČER
- srijeda 14.11. u 20 (na istom mjestu)

gdje će tri autorice (Tomica Šćavina, Aleksandra Orlić i Ana Đokić) prve srijede, tj. tri autora (Milan Košuta, Igor Rajki i Zoran Pongrašić) druge srijede, predstaviti svoja najnovija knjževna ostvarenja, također iz kuta ljubavi.


Uz velik broj književnih događanja na različitim lokacijama u gradu, festival PAZI, KNJIGA! završava dodjelom nagrade za najbolju hrvatsku slikovnicu: OVCA U KUTIJI – u subotu 17.11. u 19h, na pozorinici paviljona 6, Interliber, Zagrebački Velesajam.

 

Pridružite nam se i dođite na neka od događanja!


KNJIGA U CENTRU

Web stranica: www.knjiga-u-centru.hr

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript


{lofimg src="/images/slike/pazi-knjiga-rotir.jpg"}
 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner