New
Prognoza vremena

MAŠKARE 2014.


maskare 2014

Poklade, karneval, maškare..., još je puno naziva za razdoblje nakon Nove godine, koje u nekim krajevima traje sve do Čiste srijede ili Pepelnice.

Vrhunac karnevala je zadnjih dana prije Pepelnice, kada se održavaju kostimirane povorke i zabava uz pjesmu i ples, s raznim simboličnim običajima kojima se tjera sve loše. Na sam Fašnički dan, djeca u maskama obilaze susjedstvo, a daruje ih se krafnama, sitnim novcem, bombonima...

Svi smo čuli za karnevale u Rio de Janeiru, Veneciji, ali najzabavnije je tu, kod nas, u susjedstvu ili tek malo dalje (Riječki karneval, Samoborski fašnik, Zvončari, Međimurski fašnik i drugi).

Opet ćete imati priliku biti netko drugi, ispod maske princeze, vještice, robota ili superjunaka...  Nadamo se da ćete se lijepo zabaviti i napapati krafnica i fritula!
  • Ako ćete i ove godine biti originalni sa svojom maskom, pošaljite nam slike koje ćemo objaviti! Jednu ćemo maskicu nagraditi i možda nekome dati inspiraciju za iduću godinu! Fotografije svojih malih maškara možete poslati na adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

Još malo o običajima

Iako ima određen dan početka, karneval ne traje svaku godinu isto, već ovisi o tome kojeg datuma padne Pepelnica – Čista srijeda.

Pokladni običaji vežu se na vrijeme prelaska zime u proljeće, u kojem ljudi pokušavaju raznim postupcima utjecati na prirodu za svoju dobrobit, da bi imali rodnu i uspješnu godinu koja nastupa nakon zimskog mirovanja. Takvi običaju vuku podrijetlo iz predkršćanskih vremena i mitologije.

* Riječ "poklade" dolazi od riječi klasti ili maskirati, prerušavati se. Riječ "fašnik" dolazi od naziva za pokladni utorak, kojeg su u starom Zagrebu nazivali "fašenk".

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner