New
Prognoza vremena
Pratite nas Facebook Twitter

ZNANOST I TEHNOLOGIJA

TIPKOVNICA KOJA VAS PREPOZNAJE


tipkovnica koja vas prepoznaje

Američki i kineski znanstvenici zajednički su razvili tipkovnicu koja prepoznaje način pisanja njezina vlasnika i time doprinosi računalnoj sigurnosti. Neki ljudi tipkaju otmjeno, poput pijanista, dok drugi po tipkama lupaju kao po bubnju. Stoga su stručnjaci razvili tipkovnicu koja koristi tu činjenicu.

Ta "inteligentna tipkovnica", nazvana IKB, može precizno identificirati korisnike (i uljeze) u realnom vremenu, na temelju načina tipkanja. To čini pretvaranjem pokreta po tipkovnici u dinamične električne signale, koji djeluju poput svojevrsnog potpisa. Električni signali generiraju na osnovu ritma tipkanja, brzine i navike tipkanja, veličine prstiju, individualnog bioelektriciteta, primjenjene snage na tipke i slično. Signali pružaju iznimno precizan, jedinstven i trajan "tipkarski potpis", objavili su autori.

I konačno, osim što je "pametna", zahvaljujući dizajnu i materijalima od kojih je napravljena, ova tipkovnica onemogućava mrvicama i nečistoći da se zaglave među tipkama!

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner