New
Prognoza vremena
Pratite nas Facebook Twitter

ZDRAVLJE
ŠTO TREBA IZBJEGAVATI KOD PREHLADE


prehlada

U slučaju prehlade ili gripe, neke stvari koje uzimamo nam mogu pogoršati zdravstveno stanje:

1. Industrijski voćni sokovi, slatkiši - puni su umjetnog šećera, vežu se za krvne stanice te tijelu uzimaju potrebne vitamine. Posljedica je - dodatno slabljenje imuniteta. Tekućinu nadoknađujte većim količinama vode, sokovima od svježe iscijeđenog voća, čajem, toplom limunadom s medom te juhama (npr. pileća s puno povrća).

2. Rafinirane žitarice i bijeli kruh - jednostavni ugljikohidrati snažno doprinose povećanom unosu šećera u organizam i vrlo brzo se pretvaraju u glukozu prilikom probavljanja hrane.

3. Masna, pržena hrana - prepuna je teško probavljivih zasićenih masnoća koje mogu poremetiti probavni sustav organizma.

4. Kava - kofein djeluje kao jak diuretik što može dovesti do dehidracije ionako oslabjelog organizma.

5. Kisele namirnice - kiselost može nagristi već oštećenu sluznicu, što dovodi do još jačeg kašlja ili curenja iz nosa. Kisele namirnice koje je poželjno unositi su citrusi - ali iscijeđeni u čaj ili neki drugi topli napitak.

6. Alkohol - osim što može dovesti do dehidracije, ne smije se kombinirati s lijekovima koji se obično uzimaju kod prehlade ili gripe.

7. Pušenje - ozbiljno pogoršava simptome bolesti.

8. Umjereno s (punomasnim) mliječnim proizvodima - iako sadrže brojne poželjne sastojke, mliječni proizvodi potiču izlučivanje prirodne sluzi u organizmu što također može dovesti do jačeg kašlja i curenja iz nosa. Prirodni jogurt (ne voćni), koji sadrži blagotvorne probiotike, uzimajte kao dobru preventivu.

9. Opskrbljivanje organizma potrebnom količinom vitamina C (naranče, mandarine, brusnice, kivi, limun, grejp, ananas, jabuka, grašak, kelj, rajčica, paprika), dokazano skraćuje trajanje prehlade i ublažava simptome. Ipak, uzimate li C vitamin kao dodatak prehrani, ne smijete pretjerati s mega dozama (za odrasle većim od 1 g dnevno) jer mogu izazvati neželjene nuspojave.

10. Antibiotici - osim ako nije dokazana bakterijska zaraza. Antibiotici uništavaju samo bakterije, ali ne i viruse. Uz to, istu osobu nakon virusne infekcije može zadesiti i bakterijska infekcija, na čije liječenje može utjecati prethodno, bespotrebno uzimanje antibiotika.

11. Dekongestivi - lijekovi protiv začepljenosti i upale nosa ublažavaju simptome, ali ne ubijaju viruse i ne skraćuju trajanje bolesti. Uz to, svi izazivaju i nuspojave. Umjesto dekongestiva, preporučuje se sprej s morskom vodom koji otklanja začepljenost uz manje neželjenih učinaka.

12. Sirupi protiv kašlja, naročito kad su u pitanju djeca, ne smiju se uzimati bez savjetovanja s liječnikom. Ovisno o vrsti kašlja, liječnik će propisati odgovarajući sirup. U suprotnom, stanje se može pogoršati.

13. Vježbanje - Redovita tjelovježba znatno povećava imunološku reakciju, ali pretjerano vježbanje kad smo prehlađeni, dodatno slabi naš imunitet.

14. Suh zrak - Jako je važno održavati vlagu u okolini. Pregrijan i suh zrak nepovoljno djeluje na sluznicu respiratornog sustava i utječe na imunološku reakciju. Prostorije je potrebno i češće prozračivati.

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner