New
Prognoza vremena
Pratite nas Facebook Twitter

ZDRAVLJE
RAZLIKA IZMEĐU PREHLADE I GRIPE


prehlada viroza ili gripa copy

  • Viroze
Virusne infekcije su najčešće zarazne bolesti u populaciji. Upravo su virusi uzrok prehlade, gripe, većine grlobolja, upala sinusa i kašlja. Proljev i povraćanje su često posljedica virusne infekcije crijeva. Najčešći simptomi viroze su grlobolja, povišena temperatura i curenje nosa, a mogu potrajati i do nekoliko dana. Prilikom viroze, savjetuje se mirovanje, uzimanje dosta tekućine, snižavanje temperature prirodnim metodama ili lijekova koji sadrže paracetamol, kao i uzimanje pastila za grlobolju i kapi za nos.
  • Prehlada
Radi se o blažoj infekciji nosa i grla koja traje najviše oko tjedan dana, a uzrokuju je virusi. Riječ je o najučestalijoj zaraznoj bolesti u svijetu, a posebno je česta tijekom jesenskih i zimskih mjeseci. Kod odraslih se javlja prosječno 2-3 puta godišnje, a kod djece i do deset puta godišnje. Virusi prehlade prenose se kapljicama koje u okolinu dospijevaju kašljem, kihanjem ili govorom. U organizam ulaze udisanjem ili preko sluznice nosa ili grla. Simptomi prehlade su hunjavica, začepljen nos, kihanje, grlobolja i kašalj te ponekad i blago povišena temperatura. Kašlj je obično suh, ali se s vremenom može javiti iskašljaj. Simptomi se javljaju nekoliko dana nakon kontakta s virusom, a traju 5 do 7 dana, najdulje do 10 dana. Rijetko se prehlada može zakomplicirati bakterijskom infekcijom srednjeg uha, sinusa ili bronha. Na komplikaciju prehlade upućuje pojava visoke temperature sa zimicom ili tresavicom, jak kašalj, bol u području sinusa, te je u tom slučaju potrebno obratiti se liječniku.

Liječenje pehlade

Kod nekompliciranih slučajeva prehlade liječenje je simptomatsko: odmor i uzimanje dosta čaja/tekućine. Velike količine vitamina C i limunovog soka su popularni načini liječenja, čija korist nije znanstveno dokazana. Česta je uporaba analgetika i antipiretika, s tim da je dobrobit i njihove primjene upitna. Dekongestivi (kapi za nos) i antihistaminici mogu imati određeno djelovanje u olakšavanju simptoma kao što je curenje iz nosa, crvenilo i suzenje očiju, međutim dekongestivna sredstva se ne smiju primjenjivati duže od 3-4 dana. Antibiotici se ne primjenjuju u liječenju obične prehlade. Korištenje antibiotika "za svaki slučaj" neće spriječiti sekundarnu bakterijsku infekciju.

  • Gripa

Gripa je zarazna bolest dišnog sustava uzrokovana virusom infekcije. Epidemija gripe se najčešće javlja zimi (najčešće su epidemije uzrokovane virusom tip A i javljaju se svake 2-3 godine), a virusi se prenose kapljičnim putem: kihanjem, kašljanjem, govorom ili indirektnim kontaktom, kada kapljice koje sadrže virus dođu na ruke, maramice i posljedično na ostale površine. Inkubacija traje 1 do 5 dana, no osobe su zarazne već 1. dan prije izbijanja simptoma te 4 do 7 dana nakon početka bolesti. Gripa počinje naglo, s visokom vrućicom i tresavicom, bolovima u mišićima (osobito leđa i udova), kostima i zglobovima. Vrućica je obično 38-40°C koja traje 5-7 dana ako nema komplikacija. Uglavnom je izražena i jaka glavobolja, bezvoljnost, pospanost, odbijanje hrane i tekućine. Nakon par dana počinju simptomi od strane dišnog sustava - pečenje i stezanje u nosu, suhoća i bolovi u grlu, nekad i promuklost i bolovi u prsima. Kašalj je suh i podražajan te se pojačava kako bolest odmiče. Može se javiti jaka upala očne spojnice (konjunktivitis) koja se očituje suzenjem, osjetljivošću očiju na svjetlo te bolovima u oku - bolesnik ima osjećaj kao da mu je pijesak u očima.

Moguće komplikacije

Gripa je ozbiljnija bolest od prehlade, komplikacije su češće (virusne upale pluća, bakterijske infekcije), a naročito može biti opasna za ljude starije dobi, osobe s kroničnim bolestima ili slabijim imunološkim sustavom.

Liječenje gripe

Liječenje uzroka nije moguće pa se liječe simptomi - mirovanje, dovoljne količine tekućine, lijekovi koji djeluju protiv bolova, protuupalno i snižavaju povišenu temperaturu. Svi teži i komplicirani slučajevi liječe se u bolnici. Antibiotici su potrebni jedino ako postoji dodatna bakterijska infekcija. Oboljeli bi se, ako je moguće, trebali izolirati i suzdržati od druženja sa zdravim osobama.

Zaštita

Za zaštitu od gripe bitno je redovito pranje ruku, pokrivanje nosa i ustiju prilikom kihanja i kašljanja, korištenje maramica te pravilno odlaganje istih. Savjetuje se i redovito provjetravanje prostorija te učestalije čišćenje predmeta koji često dolaze u doticaj s rukama (kvake, telefonske slušalice, tipkovnice i sl.).

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner