New
Prognoza vremena

EUROPSKE SVEUČILIŠNE IGRE


europske sveucilisne igre 2016

Svečano su otvorene treće Europske sveučilišne igre Zagreb – Rijeka 2016.

Bit će to jedno od najvećih sportskih natjecanja održanih u Hrvatskoj, a trajat će do 25. srpnja 2016.

Često se ove Igre u hrvatskim medijima nazivaju novom Univerzijadom. Naravno, postoji puno sličnosti, ali i razlika između Europskih sveučilišnih igara i Univerzijade, ali ono što je najvažnije je da Igre sada promiču ono što je Univerzijada nekada – razvoj sveučilišnog sporta.

Na otvorenju, atletskom je stazom prošetalo preko 5000 dobro raspoloženih sudionika abecednim redom 41 države iz kojih dolaze. Zadnji su prošetali domaćini, hrvatski studenti sa 16 sveučilišta iz Zagreba, Osijeka, Karlovca, Rijeke, Splita, Pule, Vukovara i Dubrovnika.

Čak 885 sveučilišnih timova sljedećih će se dana natjecati u 23 sportske discipline: futsal, nogomet, tenis, stolni tenis, odbojka, košarka, badminton, rukomet, odbojka na pijesku, veslanje, ragbi 7, košarka tri na tri, sportsko penjanje, judo, karate, taekwondo te bridž, šah i golf. U kategoriji demonstrativnih sportova tu su plivanje i vaterpolo, a po prvi puta na europskim sveučilišnim igrama natjecat će se i studenti s motoričkim poteškoćama, ali neuništivim sportskim duhom i to 18 ekipa u para-plivanju i 5 ekipa u para stolnom tenisu.

Nositelj Igara je Europska sveučilišna sportska organizacija (EUSA), a Igre Zagreb-Rijeka pod vodstvom su Hrvatskog akademskog sportskog saveza (HASS).

Predstavljena je i maskota ovogodišnjih Igara, hrčak Hrki, uz slogan ovogodišnjih Igara: "Srce vjeruje, um ostvaruje".


hrki
 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner