New
Prognoza vremena
Pratite nas Facebook Twitter

PRIRODA I LJUDIUSAMLJENO STABLO E. WOODII


usamljeno stablo 1a
Stablo E.Woodii, davne je 1895. godine, otkrio botaničar John Medley Wood. Hodajući šumom Ngoya, u Zululandu, u južnoj Africi, primijetio je stablo koje se razlikovalo od ostalih.

Radilo se o vrsti palme koja može izrasti do 6 metara i koja je danas jedan od najrjeđih primjeraka svoje vrste. Više je se ne može naći u prirodi, a jedino preostalo stablo sačuvano je u botaničkom vrtu u Londonu.

Razlog tomu je što stablo ne može oploditi samo sebe, za razliku od nekih drugih biljaka, već mu je potreban suprotan spol. Stablo u botaničkom vrtu je muškog spola i može proizvoditi pelud, ali ne i sjeme. Iako su istraživači proveli mnogo vremena u šumi Ngoya pokušavajući ovom stablu naći suprotan spol, u tome nisu uspjeli, a kloniranjem se mogu stvarati samo identične jedinke vrste. Tako su svi poznati "muški" uzorci E.Woodiia dobiveni kloniranjem.

Poznato je da su stabla E.Woodii postojala prije 100 milijuna godina i preživjela sva ledena doba, a onda im se broj počeo smanjivati. Danas Encephalartos Woodii, u Londonu čeka da mu čovjek pronađe družicu...

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner