New
Prognoza vremena
Pratite nas Facebook Twitter

PRIRODA I LJUDISVETI NIKOLA

Sveti_Nikola_s_djecom_2012
Blagdan Svetog Nikole, kojem se najviše vesele djeca, svake godine slavimo 6. prosinca. Sveti Nikola je svetac katoličke i pravoslavne crkve, biskup, zaštitnik moreplovaca, ribara, pekara, zatvorenika, putnika, brodova, trgovaca, djece i studenata.

Sveti Nikola je ranokršćanski biskup iz 4. stoljeća. Rođen je u Patari, u Turskoj. Njegovi bogati roditelji su umrli dok je još bio mlad pa je rano ostao sam. Već od rane mladosti se odlikovao velikim čovjekoljubljem i mnogim milosrdnim djelima.

Postao je svećenik, a kasnije se preselio u grad Miru, također u Turskoj. U gradu su trebali izabrati biskupa. Dogovorili su se da će biskup biti onaj koji prvi dođe u crkvu na jutarnju molitvu.
Prvi je bio Nikola i tako je izabran za biskupa.
Biskup Nikola uvijek je pomagao svojim sugrađanima. U vrijeme velike gladi, podijelio je građanima Mire žito kako bi preživjeli.
Guverner područja oko grada Mire, primio je mito da trojicu ljudi osudi na smrt. Biskup Nikola je oslobodio te i mnoge druge nepravedno osuđene zatvorenike.

Bio je poznat po tome što je tajno davao ljudima novac, noći je provodio u molitvi, a danima je pomagao ljudima u nevoji. Poput Isusa, smirivao je uzburkano more i zato je prozvan zaštitnikom mornara. Svojim je blagoslovom pomogao djetetu kojem je zapela riblja kost u grlu, pa je zbog toga i prozvan zaštitnikom djece.

Sveti Nikola umro je 6. prosinca 327. godine i pokopan je u Miri, gdje se i danas nalazi sarkofag u koji je bilo položeno njegovo tijelo. Zbog turskih osvajanja, tijelo mu je preneseno u talijanski grad Bari.

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner