New
Prognoza vremena
Pratite nas Facebook Twitter

PRIRODA I LJUDIPAMETNE BILJČICE


pametne biljcice

Na britanskom Univerzitetu u Birminghamu provedeno je istraživanje koje je otkrilo da se u zametku svake biljke nalaze ćelije koje funkcioniraju kao mozak; analiziraju uvjete u okolini i tako diktiraju kada će sjemenka proklijati.

"Odluka kada proklijati je najvažnija odluka za cijelog života svake biljke. Proklija li prerano, stradat će od hladnoće, proklija li kasno, ugrozit će je druge biljke i zaostat će u razvoju", navodi se u uvodnom dijelu elaborata kojeg su znanstvenici objavili u časopisu PNAS.

Istraživanje je pokazalo kako tu odluku o klijanju donose male ćelije u zametku biljke, koje djeluju poput mozga kod ljudi i životinja.

Grupe ćelija komuniciraju međusobno pomoću pokretnih hormona, što je sličan analogni mehanizam koji se odvija i u mozgu čovjeka pri odlučivanju hoće li mirovati ili će se pokrenuti, navodi se u rezultatima istraživanja.

Znanstvenik Dr. Iain Johnston je usporedio način na koji biljka pomno analizira okolinu kako bi klijala s čovjekom koji pročita nekoliko različitih kritika, a tek onda ide u kino pogledati neki film.

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner