New
Prognoza vremena
Pratite nas Facebook Twitter

PRIRODA I LJUDIBELGIJSKI FRANCUSKI KRUMPIRIĆI I DRUGO


kineski kolacic

Mislili ste kako croissanti i pommes frites dolaze iz Francuske, a kineski kolačići sreće iz Kine?

1. Kineski kolačić sreće

Dobijete ga u kineskom restoranu, za njega se vežu kineske legende, a kad ono - kolačić je zapravo, ni manje ni više nego Japanac! Kolačići su stari više od sto godina i s Kinom nemaju veze, iako ćete ih dobiti u kineskim restoranima. Priču o kolačićima sreće zapravo su pokrenuli Amerikanci i prvi ih počeli dijeliti, dok ih u Kini - nikad nećete dobiti.

2. Pita od jabuka

Popularna "Apple pie" oduvijek se smatra jednim od najpoznatijih deserata američke gastronomije, ali ona to nije. Izmišljena je u Engleskoj, a prvi recept datira još iz 1675. godine. Tek je kasnijim snažnim kolonijalnim utjecajem, ova pita stigla u Ameriku!

3. Njegovo veličanstvo Croissant

99% ljudi na spomen croissanta reći će kako je riječ o francuskom proizvodu. I bit će u krivu. Iako čak i naziv asocira na Francusku, croissanti su izmišljeni sredinom 17. stoljeća u - Austriji. Za francuski dio priče zaslužna je kraljica Marija Antoaneta koja ih je stoljeće poslije donijela u trgovine svoje zemlje i učinila ih slavnima.

4. Tjestenina s mesnim okruglicama

Istina, tjestenina dolazi iz Italije, ali tjestenina s mesnim okruglicama isključivo je američki proizvod. Naravno, Talijani jedu okruglice, ali ih nikad ne kombiniraju s tijestom. Ipak, iako je ovo jelo nastalo u Americi krajem 19. stoljeća, nekakve veze s Italijom ipak imaju, jer su za njih zaslužni talijanski imigranti.

5. Francuski krumpirići

Najpoznatiji pod nazivom "pommes frites", oni su originalno - belgijski proizvod. Za ovaj nesporazum zaslužni su Amerikanci koji su došli u Belgiju nakon Prvog svjetskog rata i nazvali ih francuskim krumpirima, što je i danas ostalo prihvaćeno diljem svijeta. No, kad se nađete u Belgiji, na sve strane ćete vidjeti pommes frites, kojim se stanovnici ove zemlje jako ponose.

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner