New
Prognoza vremena

UPOZNAJTE UČITELJICU MARIJU


Uciteljica Marija Vlahovic

Moje ime je Marija Vlahović. Dolazim s otoka Paga gdje nešto više od dvije godine radim kao učiteljica, a nakon posla aktivno radim s učenicima kojima je potrebna pomoć u učenju, čitanju ili svladavanju engleskog jezika. Neopisivo volim svoj posao i zahvalna sam svakoga dana što me život odveo u ovom smjeru. Volim pisati pjesme, šetati se sa svojim psom i družiti se s dragim ljudima.

U svome radu često se susrećem s roditeljima i učenicima koji mi postavljaju pitanja i traže savjete. Zato sam prije dva mjeseca odlučila otvoriti svoj Youtube kanal na kojem dajem savjete i odgovaram na sva pitanja koja se tiču škole, ali i života.

Teme su širokog spektra, od lakšeg i efikasnijeg učenja, organizacije vremena i prostora, osobnih iskustava pa sve do svladavanja teškoća u učenju.

Namijenjen je svim učenicima, studentima, roditeljima, ali i svima zainteresiranima. Smatram da je obrazovanje tema koja nas svih obuhvaća na ovaj ili onaj način. Za sada su reakcije i više nego pozitivne, svakoga dana javljaju mi se učenici i njihovi roditelji s novim pitanjima i temama za videe.

1. Kako je to biti učiteljica?

Znam da zvuči kao klišej, ali biti učiteljica je zaista duhovno jedan od najljepših poslova na svijetu. Osobito učiteljica učenika od prvog do četvrtog razreda, ali i općenito. Ako se posao shvati na pravi način, on nagrađuje iz dana u dan. Nema dana kada nisam otišla zahvalna na posao i osjećam da iz godine u godinu raste moje samopouzdanje i partnerstvo s djecom i njihovim roditeljima. Čak i kada je dan loš i težak, nekako ga zajedno prebrodimo i podižemo jedni druge. Vjerujte mi, kada je netko tužan u razredu, cijeli kolektiv to osjeti. Zato je važno da jedni drugima prenosimo pozitivnu energiju i stvorimo zajednicu punu podrške. Kako onda ne bih voljela svoj posao.

2. Što učiteljice i učitelji mogu naučiti od djece?

Odrasli općenito mogu itekako puno naučiti od djece. Njihova radoznalost prema svijetu, otkrivanje novih iskustava, neiskvarenost, iskrenost i ljubav. To su temeljne ljudske vrijednosti koje svako dijete nosi u sebi. Kasnije ga dodatno oblikuje okolina. Isto tako neopterećenost koju pokazuju prema sitnicama oko kojih odrasli često gube strpljenje. Ako mi se u privatnom životu dogodi loš dan, to neće proći neprimjetno u razredu. Oni osjete moju energiju jednako kao što ja osjetim njihovu. Tada me svojim šalama, dosjetkama, vicevima i pričama zaokupe do te mjere da jednostavno više ne mogu biti tužna. Odgovornost odgojno-obrazovnih djelatnika je osigurati da dijete zadrži te vrijednosti gdje god da ga život kasnije odnese. Ukratko, djeca nam mogu pokazati pravi smisao života.

Uciteljica Marija 2

3. Po čemu želite da Vas se sjećaju Vaši đaci?

Definitivno želim da me se sjećaju po odnosu kojeg smo imali. Mi smo prvotno prijatelji, ali isto tako jedni druge poštujemo i uvažavamo. Zna se tko je učitelj, ali to ne znači da je učitelj figura koja će vikati na njih ili ih tjerati da izvršavaju zadatke. Učitelj je tu i da ih oraspoloži, pomogne im, uvaži njihovo mišljenje, potakne ih da ostvare svoje najveće potencijale. Trudim se iz dana u dan takvu atmosferu održavati u razredu i mislim da smo itekako uspješni. Želim da se jednoga dana kao odrasli ljudi sjete svoje učiteljice i kažu koliko im je cijeli proces školovanja bio ugodan i lijep. Jednako kao što ja danas mogu reći isto to za svoju učiteljicu.

4. Tko je Vaš omiljeni književnik/ca za djecu?

Željka Horvat Vukelja je književnica čije radove izuzetno cijenim. Ne samo zbog njezinog spisateljskog rada već i zbog pristupa kojeg ima prema svojim čitateljima. Osobno sam prisustvovala njezinim predavanjima, kako djeci, tako i odraslima. Nisam nikada vidjela nekoga tko s toliko žara unosi slušatelja u svijet mašte. Vidjela sam način njezine komunikacije s djecom i kao učiteljica sam itekako puno naučila od nje. Ne moram niti govoriti koliko moji učenici vole njezine priče. Osim nje, jako volim radove Mira Gavrana i naravno Mate Lovraka, Ivane Brlić Mažuranić te Zvonimira Baloga. Sve su to književnici čiji su radovi obilježili hrvatsku književnost, ali i živote mnoge djece.

5. Kako rješavate nesuglasice među djecom?

Uvijek nesuglasice rješavamo razgovorom. Skupimo se u krug (mali smo razred pa imamo tu mogućnost) i razgovaramo. Svatko ima pravo reći što god želi bez da ga itko osuđuje ili mu proturječi. Želim da učenici u svakom trenutku osjećaju sigurnost zajednice u kojoj se nalaze. Mi smo razred, tim, partneri, a u svakom partnerskom odnosu ima nesuglasica. Zato je važno primjereno ih rješavati kao kolektiv. Ako se dogodi nešto što se tiče čitavog razreda, onda nesuglasice rješavamo grupnim radom, ali isto tako radimo i individualne razgovore. Kada učenika nešto muči, on zna da mi se uvijek može obratiti. Nakon puno truda i rada, stekli su povjerenje u mene i znaju da ću se potruditi svaki njihov problem diskretno riješiti. Dakle, koristimo kombinaciju grupnog i individualnog rada, ali uz mnogo povjerenja.

6. Koju biste ocjenu dali hrvatskom školskom sustavu od 1 do 5?

Teško je ocjenjivati sustav jer je toliko kompleksan. Ima dobrih i loših stvari. Dala bih trojku. Mislim da ima jako puno mjesta za napredak, ali definitivno ne mislim da je situacija nepopravljiva. Sustav funkcionira na leđima naših učitelja koji ipak iz dana u dan, unatoč svemu, daju sve od sebe, vole svoj posao, uživaju u susretima s učenicima. Još uvijek ima učitelja koji shvaćaju važnost profesije kojom se bave. No, voljela bih da ih sustav više podupire, da ih više gura prema naprijed. Teško da će osoba biti motivirana kroz čitavi svoj radni vijek ako ju sustav neprestano gura prema natrag. Najtužnija je činjenica da se sve to odražava na našim učenicima koji izlaze nezadovoljni iz školskih klupa. Oni traže suvremeni sustav, onaj koji se bazira na iskustvu, radu, doživljaju, a ne na pukim informacijama. Nalazimo se u digitalnom razdoblju kada su im sve te informacije dostupne na klik. Učenici trebaju suvremenu nastavu i ugodnu atmosferu. Oni su naša budućnost i trebali bismo im osigurati školovanje kakvo zaslužuju.

Uciteljica Marija 3

7. Što po Vama znači biti dobar učitelj/ica?

Biti dobar učitelj/ica znači uvažavati razlike među svojim učenicima i prihvatiti ih točno onakvima kakvi jesu. To znači predati im najbolje od sebe, naučiti ih da steknu svoje vrijednosti, da ostvare svoj maksimalni potencijal. Uzajamno poštovanje je od neizmjerne važnosti. Kada učenik vidi da ga poštujem kao individuu i da uvažavam njegovo mišljenje i on će uvažiti moje. Ne smijemo krenuti od toga da su učitelji sveznalice koji su ovdje da objasne zbrajanje i oduzimanje. Učitelji su puno više od toga. Trebali bi na neki način biti uzori, oni koji svojim primjerom pokazuju djeci što znači živjeti život vrijedan življenja, kako odgovorno obavljati svoje zadatke i uživati u onome što radiš. Dobar učitelj se zna nasmijati s djecom, šaliti se, ali i prenositi znanje na inovativan i zanimljiv način, blizak učenicima. Poanta je da učitelj bude svjestan svojeg znanja i stručnosti, ali isto tako da dozvoli svojim učenicima da ga pouče novim iskustvima. Veliki dio svoje stručnosti zahvaljujem upravo radu s djecom, oni mi svakoga dana šire vidike, uvijek moram čitati, educirati se, biti spremna. Nikada neću reći da znam sve. To znači biti dobar učitelj.

8. Što znači biti dobar đak?

Jednako vrijedi i za dobrog đaka. Svaki đak je jedinstveni pojedinac koji u sebi nosi svoj karakter, svoje vrijednosti i vrline. Dobar đak će poštivati svoga učitelja i vidjeti u njemu stručnu osobu, ali i osobu kojoj se može povjeriti. Ipak, ne smijemo zanemariti odgovornost koju đak nosi na svojim leđima u vidu izvršavanja obaveza. Dobar đak će iz dana u dan pokušati pronaći unutarnju motivaciju, truditi se, shvatiti vrijednost rada. Uz sve to, učenik ne smije zapostaviti svoje slobodno vrijeme, vrijeme odmora i rekreacije. Djetetu se treba pružiti ravnomjeran omjer obaveza, sportskih aktivnosti, hobija i relaksacije kako bi se postigla ravnoteža u njegovom životu.

9. Vaša poruka roditeljima

Dragi roditelji, prvo i osnovno želim da se oboružate strpljenjem i razumijevanjem prema svojoj djeci. Školski sustav kojeg moraju proći nosi mnogo obaveza u kojima se neki snalaze lakše, a neki malo teže. Najvažnije je da ste im vi oslonac i podrška. Pomozite svojoj djeci da iz dana u dan rastu i razvijaju se u najbolje verzije samih sebe. Budite im uzor, neka im djetinjstvo prođe u veselju i radosti. Surađujte s učiteljima, budite partneri u odgoju i obrazovanju. Vi ste jedna trećina cijelog odgojno obrazovnog procesa i o vašem odnosu s učiteljem ovisi djetetov doživljaj škole. Razmjenjujte znanja i iskustva s učiteljima, pomozite im da bolje razumiju vaše dijete i vjerujte u njihovu stručnost. Dobrobit učenika je na prvom mjestu.

10. Vaša poruka djeci

Draga djeco, vama od srca želim da cijeli proces školovanja doživite na najbolji mogući način. Upijajte svaki trenutak jer školsko doba je zaista neponovljivo. Neka vas školovanje nauči, ne samo zbrajanju i oduzimanju, slaganju sastavaka, već i prijateljskim odnosima, sportu, poštovanju i iskrenim vrijednostima. U školi vas čekaju nova prijateljstva, nova iskustva, neka bolja, neka lošija, ali definitivno ona koja će vas razviti u osobu koja ćete tek postati. Pitajte, zanimajte se, učite, čitajte, veselite se i živite život punim plućima. Učitelji su ovdje da vam pomognu, da vas nauče, uvijek ih pitajte sve što vas zanima. Nikada više nećete naići na ustanovu koja će vam moći pružiti toliko znanja odjednom, zato iskoristite maksimalno ovo razdoblje u životu. Sretno u novim pobjedama!
 
Marija Vlahovic-Youtube

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner