New
Prognoza vremena
Pratite nas Facebook Twitter

ISPRIČAT ĆU TI PRIČU


ispricat cu ti pricu

Volonterski projekt "Ispričat ću ti priču", krenuo je u ožujku 2012. godine, pod okriljem Pedijatrijskog psiho-onkološkog centra, koji je dio Zavoda za dječju onkologiju i hematologiju.

Cilj projekta je terapijski rad s djecom kroz pričanje priča. Voditeljica projekta je specijalistica kliničke psihologije Marta Benko, sa Zavoda za dječju onkologiju i hematologiju iz Klinike za dječje bolesti Zagreb.

U sklopu projekta, volonteri rade s djecom koja su dugo hospitalizirana te nastoje kvalitetno i osmišljeno provesti vrijeme s njima, razveseliti ih, "maknuti" iz bolničke svakodnevice u svijet priča, dati im priliku da i oni budu dio priče, ponekad čak i da je sami kreiraju.

Kroz brojne priče nastoji se preusmjeriti pažnju mališana na neke druge teme koje su redovito poučne i vrijedne, poput prijateljstva, pomaganja, altruizma, hrabrosti, dobrodušnosti.

Moć priče kao lijeka, shvaćana je i primjenjivana tijekom cijele ljudske povijesti. Terapeutske priče se mogu opisati kao priče koje pomažu vratiti izgubljenu ravnotežu ili osjećaj cjelovitosti. Kad se djeci pričaju takve priče, na vidjelo izlazi potencijal priče da obnovi ravnotežu u određenom ponašanju ili situaciji. Pričanje priča je jedna od strategija kojom se djeci pomaže da se suoče s problemima s kojima se susreću u svojim životima, proživljavajući različita rješenja kroz junake priča.

ispricat cu ti pricu logo copy

U početku su na ovom projektu radile 3 volonterke, a danas dječicu uveseljava 6 predanih volonterki, studentica psihologije, koje svojim trudom i vremenom pokušavaju donijeti osmijeh na lica mališana. Velike predstave na završetku dobiju veliki pljesak ili pak odličnu kritiku.

Djeca su im nadjenula nadimak "tete pričalice", a one su: Mirna Čagalj, Lucija Čoga, Antonia Ćosić, Ivana Glavaš, Katarina Lončarić i Ana Mužak. Tete pričalice osmijeh na dječjem licu smatraju najvećom i najljepšom nagradom koju je moguće dobiti.

I pozivaju vas:

"Uronite s nama u ovaj svijet bajki kojima uljepšavamo svakodnevnicu našim malenima u Klaićevoj bolnici."

Facebook stranica Ispričat ću ti priču, nalazi se ovdje.

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner