Prognoza vremena

ZANIMLJIVOSTI O ŽIVOTINJAMA

BRIŽNI SLONOVI


brizni slonovi

Slonovi su iznimno socijalne životinje koje održavaju snažne obiteljske veze, kaže Dr.Joyce Poole, stručnjakinja za ponašanje slonova.

Dokazano je da su slonovi sposobni obavljati više mentalne funkcije od većine ostalih sisavaca. Brzina kojom slon uči i obavlja zadatke je nevjerojatna. Mladi slonovi pamte više različitih puteva do hrane i vode i vole se igrati, što je svojstveno visoko inteligentnim bićima. Kroz igru, slonovi razvijaju socijalne sposobnosti koje su im potrebne za opstanak.

Slonovi žive u skupinama koje predvode starije ženke. Obitelji su sastavljene od sestara, rođaka, teta, nećakinja, i njihovih mladih potomaka. Ove životinje mogu ostati zajedno i čitav život. Obitelj brani mlađe i bolesne članove.

Članovi krda jedu, kupaju se i putuju zajedno. Oni obično ostaju u krugu od 40 metara od glavnih ženki. Ako su razdvojeni nekoliko sati, njihovo ponovno okupljanje je popraćeno pozdravima poput trčanja, okretanja u mjestu, dodirivanja surlama i glavama te ispuštanja glasnih zvukova.

Slonovi komuniciraju međusobno uz pomoć dodira, zvukova i uz pomoć pokreta tijela. Uglavnom se dodiruju surlama, a uz pozdrav, to mogu biti nježni dodiri majke i mladunčeta ili "šamar" mlađem mužjaku od strane ženke, zbog lošeg ponašanja.

Kad slonovi komuniciraju glasovima, zvukovi niskih frekvencija koje proizvode, mogu putovati i po nekoliko kilometara. Istraživanja dokazuju da slonovi mogu komunicirati infra-zvukom kojeg čovjek ne može čuti.

Emocionalni život slonova pokazuje njihovu veliku privrženost. Slonovi su spremni riskirati život da bi zaštitili ostale u obitelji. Poznato je da divlji slonovi proslavljaju rođenja novih mladunaca u krdu, a ponekad i plaču kad nastrada član obitelji.

U zarobljeništvu, slonovi se mogu vezati uz čuvare ili cirkuske radnike, odbijajući raditi s nekim drugim.

 
Banner
Baner
Baner
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner