New
Prognoza vremena
ZAŠTO, KAKO?



































































ZAŠTO NAM KRULI U ŽELUCU?


Kruljenje "želuca" je odraslima uglavnom neugodno, a djeci smiješno. Djeca kao da znaju da to ne mora biti ništa zabrinjavajuće. Žvakanje žvakaće gume, cuclanje bombona, pijenje gaziranih pića ili soka na slamku, može dodatno potaknuti ovu pojavu;

- Kruljenje u crijevima

Prilikom gutanja, osim hrane i pića progutamo određenu količinu zraka, a neke namirnice oslobađaju i plinove. Toga se najčešće rješavamo podrigivanjem ili ispuštanjem vjetrova, a na preostalu nadutost nas upozoravaju crijeva tipičnim zvukovima koje nazivamo kruljenjem. Izvor kruljenja dakle najčešće nije želudac, već crijeva i ona nas ne upozoravaju na glad. Dovoljno je popiti šalicu blagog čaja i riješiti ćete se čudnih zvukova.

- Kruljenje u želucu

U želucu koji je nalik na vrećicu, nalaze se tri sloja mišića koji stežu i "melju" hranu. Stezanje tih mišića potiče procese koji izazivaju kruljenje želuca. Ono je glasnije kada smo gladni zato što želudac proizvodi hormone koji šalju signale mozgu da nam je vrijeme za obrok. Rješenje je u umjerenoj i redovitoj prehrani koja se sastoji od više manjih obroka.

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner