New
Prognoza vremena

TROJANSKI KONJ


Grad Troju je deset godina opsjedala grčka vojska. Nakon brojnih teških bitaka, Grci su se umorili od borbe i htjeli su se vratiti u svoju domovinu. Među vojskovođama je bio i jedan osobito domišljat čovjek, a zvao se Odisej. Obzirom da nisu uspjeli silom zauzeti Troju, Odisej je smislio plan. Sagradili su ogromnog, šupljeg drvenog konja i ispunili ga grčkim ratnicima.
Ostatak grčke vojske je tobože napustio bojište, a u stvari su se sakrili iza planine.

Ujutro su Trojanci s visokih zidina vidjeli da su Grci napustili svoj logor na obali. Umjesto neprijateljskih šatora, stajao je samo divovski drveni konj. Pomislili su da su ga Grci ostavili kao znak mira i uveli su ga unutar zidina.

Kad se spustila se noć, dok su Trojanci spavali, na boku goleme drvene životinje otvorila su se vratašca i kroz njih je izašla četa grčkih vojnika, naoružanih do zuba. Otvorili su vrata zidina i svojim suborcima, koji su se brodovima vratili na obalu. Za samo nekoliko trenutaka, Troja je bila u plamenu.
 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner