New
Prognoza vremena

AHILOVA PETA


Ahilej, najveći i najcjenjeniji grči junak, bio je sin kralja Tesalije i princeze Oceana. Njegova majka, koja je pripadala obitelji bogova Olimpa, željela je da njezin sin Ahilej bude besmrtan kao i ona. Odmah nakon njegova rođenja, uronila ga je u vodu rijeke Stig, koja je imala moć da mu omogući neranjivost. Da dječak ne bi pao u vodu i utopio se, uhvatila ga je za petu, koja se tako nije smočila.

Ahilej je odrastao i postao nepobjedivi ratnik. Nosio je oružje koje je posebno za njega izradio Hefest u svojoj radionici u srcu Etne. Tim oružjem borio se protiv trojanskih junaka tijekom opsade Troje. Nitko ga nije mogao pobijediti; čarobna voda rijeke Stig štitila ga je od koplja i strijela. No, Paris, trojanski princ koji je izazvao taj rat ugrabivši lijepu Helenu, znao je kamo treba gađati nepobjedivog junaka.

Naoružan lukom i strijelama, ciljao je ravno u petu. Tako je ubio Ahileja, kojemu su bogovi podarili kratak, ali veličanstven život, i kojega će se zauvijek pamtiti kao najvećega među junacima.

I danas se koristi izraz Ahilova peta kada se želi izraziti nečija slaba ili osjetljiva točka.

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner