New
Prognoza vremena
ZAŠTO, KAKO?



































































KAKO NASTAJE VULKAN?


Prije mnogo milijuna godina, Zemlju je činilo rastopljeno i užareno kamenje - magma.

Tijekom vremena magma se polako hladila i stvrdnjavala, stvarajući tako Zemljinu koru. Ali Zemlja se nije potpuno ohladila. U njezinom središtu se nalaze pukotine u kojima je još uvijek magma.

Ona na nekim mjestima iz Zemlje izbija preko vulkana.

Vulkani najčešće imaju oblik planine (postoje i podmorski vulkani), a magma putuje iz središta Zemlje kroz vulkanski kanal i izlazi kroz ljevkaste otvore na vrhu - kratere.

Iz kratera se magma može polagano izlijevati, a može doći i do erupcije, kad magma izlazi u eksploziji. Magmu na površini Zemlje nazivamo lava.

Vulkan može biti aktivan ili neaktivan, ovisno o njegovim erupcijama i tektonskoj aktivnosti Zemlje (pomacima u Zemljinoj kori).

Područje u blizini vulkana je bogato rudama i izvorima ljekovite tople vode, a tlo je veoma plodno. Ipak, živjeti u blizini vulkana je vrlo opasno.

Vulkani se obično nalaze tamo gdje se pomiču tektonske ploče (Zemljina kora).

U današnje vrijeme, najaktivnija vulkanska zona je ona koja okružuje Tihi ocean. Tu se nalazi više od 75% od ukupnog broja vulkana na Zemlji.

U Hrvatskoj danas nema aktivnih vulkana, ali ima starih, čija je aktivnost prestala još u mezozoiku prije 200 milijuna godina i čiji su položaji još i sada vidljivi; Slavonsko gorje, Moslavina, Zrinska gora, zagrebačka Medvednica, zagorski Macelj...

Južnije područje ugaslih vulkana u Hrvatskoj su vulkanski otoci i stari podmorski vulkani na pučini središnjeg Jadrana, od kojih su najpoznatiji Jabuka, Brusnik i Komiža.

Jeste li znali?

(Pripremila: M. Muratović, mr.sci fizike)

- Od svih vulkana koji se nalaze na kopnu, najveći je Kilimandžaro (Kilimanjaro), u istočnoj Africi. On prelazi visinu od 6.000 metara.
   
- Najveći poznati vulkan u Sunčevom sistemu je Olimp i nalazi se na Marsu. Širok je 600 km i visok 21 kilometar.

- Tijelo s najvećom vulkanskom aktivnošću u našem Sunčevom sistemu je IO, jedan od Jupiterovih mjeseca. Prekriven je vulkanima, njegova površina se stalno mijenja zbog velike vulkanske aktivnosti.

- Mnogi misle da su svi vulkani planine, velikog stožastog oblika. Ali to je samo jedna vrsta vulkana! Ostali imaju široki plato, raspuklog otvora (pukotine gdje lava izlazi) i ispupčenog kupolastog oblika.

- Postoje i oni koji se nalaze na dnu oceana, pa čak i ispod ledene površine, poput onih na Islandu.

- Vulkanske erupcije mogu izbacivati pepeo visoko u zrak, čak preko 30 km iznad površine Zemlje.

- Neke od poznatih erupcija vulkana modernog doba su Krakatoa 1883., Novarupta 1912., planina sveta Helena 1980. i  planina Pinatubo 1991. godine.

- Velike vulkanske erupcije mogu reflektirati zračenje Sunca i sniziti prosječne temperature na Zemlji za oko pola stupnja °C. Takvih je slučajeva bilo tijekom prošlog stoljeća.

- Plavac je jedinstvena vulkanska stijena (magmatska), koja može plutati u vodi. Također se može koristiti kao abraziv, a ponekad se koristi u kozmetičkim salonima za uklanjanje suhe kože.


Izradi svoj vulkan

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner