New
Prognoza vremena
URADI SAM



































































































KAŠIRANJE


1271970166-earth

Kaširanje je tehnika izrade papirom namočenim u ljepilo. Postoje dva načina na koje možete kaširati; kaširanje papirnom kašom ili kaširanje nanošenjem komadića papira sloj po sloj na neki kalup.

Za kaširanje vam je potrebno:

  • Papir (najbolje su novine ili smeđe papirnate vrećice)
  • Ljepilo
  • Kist za ljepilo
  • Folija za zaštitu stola


Ljepila za kaširanje:

  • Brašno i voda

PaperMache5LU loncu zakuhajte 5 čaša vode. U plastičnoj zdjeli pomiješajte ¼ čaše brašna s 1 čašom hladne vode. Dobro miješajte dok ne nestanu grudice i mjehurići zraka. Dodajte smjesu u lonac s vrućom vodom pa stalno miješajući kuhajte još dvije-tri minute.

Prije upotrebe, pustite da se ljepilo dobro ohladi. Ovo je ljepilo dosta rijetko, pa ako želite da bude ljepljivije, napravite smjesu od 1 cijele šalice brašna na 3 šalice vode.

Kaširati još možete s ljepilom za tapete ili bijelim ljepilom (drvofix).

KAŠIRANJE PAPIRNOM KAŠOM

Izrada papirne kaše:

papier-mache11. Natrgajte papir na sitne komadiće. Najbolji efekt ćete postići sa "škarniclima" (smeđe papirnate vrećice), papirnatim maramicama i novinama. Papir umočite u posudu s vodom i ostavite preko noći.

2. Drugi dan smjesu stavite u mikser i namanjom brzinom miksajte oko jedne minute.

3. Kašu koju ste dobili procijedite kroz cjedilo sa sitnim rupicama, dobro izgnječite, pa umiješajte lijepilo. Miješajući biste trebali dobiti konzistenciju sličnu glini.

* Na tržištu postoje i gotove papirne kaše (npr. u Hobby art centru)


KAŠIRANJE U SLOJEVIMA

325px-Papier_mache1. Natrgajte papir na trakice (bolje je papir trgati nego rezati da se ne bi vidjela mjesta preklapanja). Pripremite ljepilo (u radu s djecom preporučujemo ljepilo napravljeno od brašna i vode).

2. Pripremite materijale koje želite kaširati.Puno toga vam može poslužiti kao kalup; napuhan balon, loptice, plastične boce, stiropor, kutije, zgužvane novine... baloni su najpraktičniji za kaširanje jer ih ne treba premazivati sredstvom protiv ljepljenja. Druge materijale prije kaširanja najčešće treba premazati uljem ili ih preko njih treba navući plastičnu foliju.

3. Položite trakicu papira i dobro je premažite kistom umočenim u ljepilo. Predmet nemojte prekrivati s više od dva ili tri sloja istovremeno jer će se predugo sušiti. Popunjavajte i gradite slojeve dok ne postignete željenu formu i debljinu..

4. Pustite da se smjesa na predmetu dobro osuši (za deblje kaširane predmete će za sušenje biti potrebno i nekoliko dana).

5. Ako kaširate balon, kad ste završili s izradom kalupa (kad je balon suh), balon možete lagano odvojiti od kalupa ili probušiti balon i izvući ostatke balona kroz otvor. Sve ovisi o tome što izrađujete. Ako izrađujete masku ili zdjelu, balon ćete prerezati napola, a ako pak izrađujete npr. rođendansku Pinatu, prilikom izrade kalupa je potrebno na vrhu ostaviti otvor koji će vam kasnije služiti za punjenje piňate slatkišima. Kod izrade takvih predmeta, kalup treba biti dosta čvrst.

6. Kad se predmet dobro osuši, obojite ga. Obično su potrebna dva sloja boje kako bi se dobro prekrila podloga. Kaširani predmet možete i prelakirati. Osim što će dobiti lijepi sjaj, biti će otporniji.

easter-basket-papier-mache16easter-basket-papier-mache32
{lofimg src="/images/slike/kasiranje15.jpg"}
 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner